ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χρόνια οσφυαλγία πηγάζει από τον εγκέφαλο

Πρόσφατη μελέτηπαρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιου πόνουέπειτα από τραυματισμό εξαρτώνται από τη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Η χρόνια οσφυαλγία πηγάζει από τον εγκέφαλο

Πρόσφατη μελέτηπαρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιου πόνουέπειτα από τραυματισμό εξαρτώνται από τη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Η λευκή ουσίααποτελείται από δέσμες ινών, οι οποίες μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα μεταξύ τωνδύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου και στο σύνολο του δικτύου των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η μελέτη διεξήχθηστην Ιατρική Σχολή Feinberg (Northwestern University). Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pain και υποδεικνύουνότι οι διαφοροποιήσεις στη δομή του εγκεφάλου μπορούν να βοηθήσουν στοδιαχωρισμό των ασθενών που είναι επιρρεπείς στο χρόνιο πόνο.

Υπάρχουνενδείξεις για σημαντικές διαφορές στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν απόχρόνιο πόνο. Οι ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία παρουσιάζουν μειωμένο όγκο της φαιάςουσίας του εγκεφάλου, η οποία ευθύνεται για την αντίληψη, την κίνηση, τη μνήμηκαι τη συλλογιστική διαδικασία. Σε σύγκριση με τα υγιή άτομα, στους ασθενείς μεχρόνιο πόνο τα σωματικά ερεθίσματα είναι στενότερα συνδεδεμένα με την αισθητηριακήανταπόκριση.

Οι ερευνητέςσχεδίασαν μια σειρά από πειράματα με σκοπό να διαπιστώσουν εάν οι διαφορές στηνεγκεφαλική λειτουργία είναι μια αντίδραση στο χρόνιο πόνο ή το αντίστροφο.

Στη μελέτησυμμετείχαν 46 άτομα που αντιμετώπισαν επεισόδιο οσφυαλγίας με διάρκεια 4-16ώρες. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τακτικές εξετάσεις εγκεφαλικής απεικόνισηςγια ένα έτος. Μελέτησαν τις δέσμες των αξόνων που μεταφέρουν τα νευρικάερεθίσματα στον εγκέφαλο και διαπίστωσαν ότι σε διάστημα 2 μηνών υπήρχανσημαντικές διαφορές στη δομή και τη σύσταση της λευκής ουσίας. Με τον τρόποαυτό, ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν τα άτομα με χρόνιο πόνο.

Μετά το πέρας των12 μηνών, οι δομικές διαφορές ήταν ακόμη πιο εμφανείς.

Εάν τα ευρήματα τηςέρευνας επιβεβαιωθούν, θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να προβλέψουν τουςκινδύνους που ενέχει ένας μελλοντικός τραυματισμός.