ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σιαμαίες "μοιράζονται" τις ίδιες αισθήσεις

Τις ίδιες οπτικές εντυπώσεις και συναισθήματα φαίνεται πως μοιράζονταισιαμαία δίδυμα με κοινό εγκέφαλο.

Σιαμαίες "μοιράζονται" τις ίδιες αισθήσεις

Τις ίδιες οπτικές εντυπώσεις και συναισθήματα φαίνεται πως μοιράζονταισιαμαία δίδυμα με κοινό εγκέφαλο.

Πρόκειται για τις δίδυμες Tatiana και Krista Hogan, που δεν είναι απλώςενωμένες στο κεφάλι, από την κορυφή του κρανίου μέχρι τον αυχένα, αλλάμοιράζονται και μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου.

http://www.youtube.com/watch?v=YWDsXa5nNbI&feature=player_embedded

Τα οπτικά κέντρα των αδελφών έχουν συνενωθεί και τα νευρικά σήματα κινούνταιμεταξύ των εγκεφάλων τους, έτσι ώστε η μία να βλέπει αυτό που κοιτάζει η άλλη,ακόμα κι αν δεν κοιτάζει προς το ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δύο αυτά κοριτσάκια, ίσως βοηθήσουν στο νααπαντηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας: «Τι είναι ησυνείδηση και πώς δημιουργείται;».

Οι γονείς των διδύμων λένε ότι η Tatiana μερικές φορές γελάει με τακινούμενα σχέδια στην τηλεόραση, ακόμα κι όταν η συσκευή είναι πίσω της καιμόνο η Krista κοιτά την οθόνη.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζουν οι ερευνητές, είναι εξαιρετικά σπάνια,καθώς η πλειοψηφία των σιαμαίων διδύμων έχουν κοινό μόνο το κρανίο κι ένα μέροςτου κυκλοφορικού συστήματος, δηλαδή οι δύο εγκέφαλοι μοιράζονται απλώς το ίδιοαίμα.

Μόνο το 6% των σιαμαίων διδύμων παρουσιάζουν αυτή την ιδιομορφία, ενώ επίσυνόλου το φαινόμενο σημειώνεται σε μία γέννηση στα 2,5 εκατομμύρια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ παρατηρούνται δύο έως τρεις γεννήσεις τοχρόνο, ενώ σχεδόν τα μισά σιαμαία γεννιούνται νεκρά και το ένα τέταρτοαποβιώνει μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τη γέννηση.

Η Tatiana και η Krista, ωστόσο, έχουν ήδη συμπληρώσει τα έξι τους χρόνια καισε γενικές γραμμές αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Ίσως δεν μοιράζονται μόνο την όραση τα δίδυμα, υποστηρίζει νευροχειρούργος

Όταν τα δίδυμα ήταν δύο ετών, ο νευροχειρούργος DouglasCochrane, ο οποίος εργάζεται στο Children’s Hospital στο Βανκούβερ του Καναδά, έκανεένα πείραμα.

Συγκεκριμένα, κάλυψε τα μάτια της Krista και τοποθέτησε ηλεκτρόδιαστο δικό της τμήμα του κοινού οπτικού κέντρου των κοριτσιών.

Όταν αναβόσβησεμια λάμπα μπροστά στα μάτια της Tatiana, προκλήθηκε ισχυρό σήμα στα ηλεκτρόδιαπου βρίσκονταν στο κεφάλι της αδελφής της.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, είναι πεπεισμένος ότι τακορίτσια δεν μοιράζονται μόνο την όραση αλλά και άλλες αισθήσεις. Η μητέρα τουςλέει ότι μια πιπίλα στο στόμα της μιας έκανε και τα δύο κορίτσια να ησυχάζουν,όταν ήταν μικρότερα.