ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικρότερος ο εγκέφαλος των παιδιών που οι μητέρες τους κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη

Μικρότερο εγκέφαλο, αλλά και προβλήματα όπως κατάθλιψη καιάγχος, φαίνεται να έχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν, κατά τηδιάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκεστο Ιατρικό Κέντρο «Erasmus», στο Ρότερνταμ
Μικρότερος ο εγκέφαλος των παιδιών που οι μητέρες τους κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη

Μικρότερο εγκέφαλο, αλλά και προβλήματα όπως κατάθλιψη καιάγχος, φαίνεται να έχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν, κατά τηδιάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκεστο Ιατρικό Κέντρο «Erasmus», στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και δημοσιεύεται στοεπιστημονικό περιοδικό «Neuropsychopharmacology».

Για τις ανάγκες της έρευνας, εξετάστηκαν περισσότερα από 200παιδιά, οι μητέρες των οποίων συνήθιζαν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης από ένα έως εννέα τσιγάρα τη μέρα και τα αποτελέσματα συγκρίθηκανμε παιδιά, οι μητέρες των οποίων δεν κάπνιζαν καθόλου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα συγκεκριμένα παιδιάπαρουσιάζουν σημαντικές εγκεφαλικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα,καθώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξητου εγκεφάλου, ενώ ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου άγχους, κακήςδιάθεσης και κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος αυτών των παιδιών είχε μικρότερηποσότητα της γκρίζας και της λευκής ύλης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο καπνός δρα καταστροφικά, καθώς μειώνειτο οξυγόνο που φτάνει στο έμβρυο, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο στενά,ενώ νεκρώνει και τους νευρώνες.

Με βάση τα παραπάνω, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στις γνωστικέςλειτουργίες των παιδιών, τα οποία γίνονται αντιληπτά αργότερα.