ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φαντάσματα: Μεταφυσική, παραισθήσεις ή πραγματικότητα;

Έχετε δει ποτέ φάντασμα; Μήπως έχετε νιώσει μία « απόκοσμη παρουσία»δίπλα σας;

Φαντάσματα: Μεταφυσική, παραισθήσεις ή πραγματικότητα;

Έχετε δει ποτέ φάντασμα; Μήπως έχετε νιώσει μία « απόκοσμη παρουσία»δίπλα σας;

Ίσως δεν πρόκειταιγια μεταφυσικές εμπειρίες, ούτε όμως είστε και τρελοί!

Όπως πολλοί άνθρωποι μετά από ακρωτηριασμό βιώνουν την εμπειρίαενός «άκρου φαντάσματος», κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσατε να βιώσετε τηνπαρουσία ενός ολόκληρου

φαντάσματος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ονευροεπιστήμονας Peter Brugger, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλική βλάβη,ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από έντονα συναισθήματα.

«Πολλοί υγιείς άνθρωποι έχουν εμπειρίες με φαντάσματα καιδεν παρουσιάζουν εγκεφαλικές βλάβες», εξήγησε ο Brugger. Οι φυσιολογικοίεγκέφαλοι μπορούν εύκολα να εξαπατηθούν από μία «κίνηση» που συμβαίνει σεαπόσταση.

Τα φαντάσματα αυτά μπορεί να είναι αποτελέσματαδυσλειτουργιών στους λοβούς, όπου συγκεκριμένα κέντρα βοηθούν τον εγκέφαλο να διακρίνειτο σώμα από το χώρο που το περιβάλλει, ωστόσο μπορεί να «εμφανιστούν» και σεκανονικούς εγκεφάλους, ως αποτέλεσμα ισχυρών συναισθημάτων, όπως ο έντονοςφόβος, η θλίψη ή η χαρά.

Συγκεκριμένα, ο Brugger αναφέρει το πείραμα της αυτόματηςγραφής, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι άλλες «οντότητες»έλεγχαν τα χέρια τους, προκειμένου να γράψουν συγκεκριμένα μηνύματα.

«Αν τα χέρια κάποιου, δεν υπακούν στις εγκεφαλικές εντολές,τότε ο εγκέφαλος πρέπει να κατασκευάσει μία ερμηνεία για αυτό το φαινόμενο (τοαποδίδει σε άλλες οντότητες)», εξήγησε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο Brugger και οι συνεργάτεςτου, πειραματίστηκαν με 8 παγκοσμίου φήμης ορειβάτες, που είχαν φτάσει σευψόμετρο 27.000 ποδών, χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο. Όλοι τους ανέφεραν καιμάλιστα συχνά «παρουσίες» δίπλα τους, αλλά και εμπειρίες εκτός σώματος.

«Τα φαντάσματα είναι παραισθήσεις, που προκαλούνται λόγωπρόσκαιρων ή μόνιμων δυσλειτουργιών του εγκεφάλου. Ωστόσο, ακόμη και οιπαραισθήσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται», αναφέρει ο Brugger.

Σύντομα μία μελέτη του σχετικά με το φαινόμενο αυτό, θαδημοσιευτεί στην επιθεώρηση New Scientist.