ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με υψηλό IQ λειτουργεί διαφορετικά

Διαφορετικά φαίνεται να επεξεργάζονται τις αισθητήριεςπληροφορίες, οι άνθρωποι που έχουν υψηλό IQ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές μεεπικεφαλής τον δρ Ντούγιε Τάντιν, του ομώνυμου Εργαστηρίου Οπτικής &Νοητικής Νευροεπιστήμης  στο Πανεπιστήμιοτου Ρότσεστερ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology».
Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με υψηλό IQ λειτουργεί διαφορετικά

Διαφορετικά φαίνεται να επεξεργάζονται τις αισθητήριεςπληροφορίες, οι άνθρωποι που έχουν υψηλό IQ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές μεεπικεφαλής τον δρ Ντούγιε Τάντιν, του ομώνυμου Εργαστηρίου Οπτικής &Νοητικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιοτου Ρότσεστερ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Current Biology».

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος των ανθρώπων με υψηλό δείκτηνοημοσύνης είναι πιο επιλεκτικός, όταν πρέπει να αντιληφθεί κινούμενααντικείμενα, κάτι που υποδηλώνει ότι του είναι πιο εύκολο να απομονώνει τηνμεγαλύτερη και λιγότερο σχετική κίνηση του περιβάλλοντος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ιδιαίτερα ευφυείςάνθρωποι έχουν καλύτερη και πιο επιλεκτική οπτική αντίληψη. Έτσι, διαπρέπουνόταν πρέπει να εντοπίσουν μικρά, κινούμενα αντικείμενα, αλλά δυσκολεύονται νααντιληφθούν πιο ογκώδεις κινήσεις στον χώρο», ανέφερε ο δρ Ντούγιε Τάντιν.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντέςνα κοιτάξουν βίντεο, τα οποία έδειχναν μπάρες στην οθόνη ενός ηλεκτρονικούυπολογιστή και να πουν εάν αυτές κινούνταν δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα.

Οι ερευνητές κατέγραφαν πόση ώρα έπαιρνε στους εθελοντές,προκειμένου να αντιληφθούν σωστά την κίνηση κάθε μπάρας, ενώ τους υπέβαλλαν καισε τεστ ευφυΐας.

Όσοι είχαν υψηλό IQ καταλάβαιναν γρηγορότερα την σωστήκατεύθυνση κάθε μπάρας.

Ωστόσο, όταν κλήθηκαν να εντοπίσουν ογκωδέστερα κινούμενααντικείμενα, τα οποία κινούνταν σαν φόντο από τις οθόνες με τις μπάρες, οιεθελοντές με υψηλό IQ ήταν χαρακτηριστικά πιο αργοί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, αυτό σημαίνει ότι κάτισυμβαίνει, που τους εμποδίζει να δουν γρήγορα τις κινήσεις ογκωδών αντικειμένων,εξηγώντας ότι ίσως πρόκειται για αυτόματη και ουσιώδη διαφορά στον τρόπολειτουργίας του εγκεφάλου τους.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ικανότητα να«μπλοκάρει» κάποιος οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή απ’ ό,τικάνει, είναι πολύ χρήσιμη και εξηγεί γιατί ο εγκέφαλος μερικών ανθρώπων είναιπιο αποδοτικός απ’ ό,τι των περισσοτέρων άλλων.