ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εγκέφαλος των κοριτσιών ωριμάζει στα 10 χρόνια και των αγοριών στα 20!

Τα κορίτσια ωριμάζουν πολύ νωρίτερα από τα αγόρια, επιβεβαιώνουν τώρα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Νιουκάστλ, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Cerebral Cortex», στο πλαίσιο του μεγάλου επιστημονικού προγράμματος για την μελέτη του εγκεφάλου Human Green Brain Project.
Ο εγκέφαλος των κοριτσιών ωριμάζει στα 10 χρόνια και των αγοριών στα 20!

Τα κορίτσια ωριμάζουν πολύ νωρίτερα από τα αγόρια,επιβεβαιώνουν τώρα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Νιουκάστλ, σε έρευνα πουδημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Cerebral Cortex», στο πλαίσιο του μεγάλουεπιστημονικού προγράμματος για την μελέτη του εγκεφάλου Human Green BrainProject.


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, διαπίστωσανότι ο εγκέφαλος των κοριτσιών ωριμάζει δέκα χρόνια νωρίτερα από των αγοριών καισυγκεκριμένα η διαδικασία ωρίμανσης του εγκεφάλου στα κορίτσια ξεκινά στηνηλικία των 10 ετών για τα κορίτσια και στην ηλικία των 15-20 ετών για τααγόρια.

Η διαδικασία ωρίμνασης του εγκεφάλου σημαίνει μεταξύ άλλωνότι ο εγκέφαλος αρχίζει να και αποθηκεύει πληροφορίες που κρίνονταιαπαραίτητες.

«Εντελώς τυχαία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντική χρονικήδιαφορά σχετικά με την εγκεφαλική ανάπτυξη αγοριών και κοριτσιών» ανέφερε ο ερευνητής δρ Μάρκους Κάιζερ. «Ο εγκέφαλοςαρχίζει να “ψαλιδίζει” συνάψεις που θεωρεί ότι δεν είναι πλέον σημαντικές».

Αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές, σημαίνει ότι παρόμοιεςαναμνήσεις ή ήχοι ή εικόνες που επαναλαμβάνονται στον εγκέφαλο πολλές φορές,διαγράφονται.


Η μελέτη έγινε σε 121 εθελοντές ηλικίας 4-40 ετών και με τηβοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορέςανάμεσα στα δύο φύλα.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο εγκέφαλος προχωράειστη διαδικασία της αναδιοργάνωσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν υπάρχει έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα» λέειο δρ Κάιζερ. «Αυτό που ήταν ωστόσο αναπάντεχο, ήταν το γεγονός ότι οι αλλαγέςαυτές αρχίζουν να πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο των κοριτσιών πολύ ταχύτερασυγκριτικά με εκείνον των αγοριών».