ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προκαλεί η ανάγνωση ενός βιβλίου στον εγκέφαλό μας...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι προκαλεί η ανάγνωση ενός μυθιστορήματοςστον εγκέφαλό μας.
Τι προκαλεί η ανάγνωση ενός βιβλίου στον εγκέφαλό μας...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι προκαλεί η ανάγνωση ενός μυθιστορήματοςστον εγκέφαλό μας;

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Emory University, μετά από τηνπραγματοποίηση σχετικής μελέτης, για πέντε ημέρες από τη στιγμή που ολοκληρώνεικάποιος ένα μυθιστόρημα, στο μυαλό του πραγματοποιείται μια νευρολογική «έκρηξη».

Για τις ανάγκες της μελέτης, 21μαθητές κλήθηκαν να διαβάσουντο ίδιο βιβλίο (το θρίλερ «Πομπηία» του Ρόμπερτ Χάρις) και αφού το ολοκλήρωσαν,οι επιστήμονες σάρωσαν τους εγκεφάλους τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σαρώσεων, η ανάγνωση τουβιβλίου προκάλεσε αυξημένη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο και νευρολογικές αλλαγέςπου σχετίστηκαν με τη λειτουργία της μνήμης.

Οι αλλαγές αυτές εντοπίστηκαν στον αριστερό κροταφικό φλοιό,στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δεκτικότητα για τη γλώσσα,καθώς και την αισθητηριακή περιοχή του εγκεφάλου.

«Οι νευρωνικές αλλαγές που βρήκαμε συνδέονται με μια φυσικήαίσθηση και το σύστημα κίνησης. Έδειξαν πως με την ανάγνωση ενόςμυθιστορήματος, ο αναγνώστης μεταφέρεται στο σώμα του πρωταγωνιστή», εξηγεί ονευροεπιστήμονας καθηγητής Gregory Berns, επικεφαλής της μελέτης.