ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπάρχει ασφαλές όριο στο αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε;

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ, ότανπρόκειται να «πιάσετε τιμόνι» στα χέρια σας.
Υπάρχει ασφαλές όριο στο αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε;

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ, ότανπρόκειται να «πιάσετε τιμόνι» στα χέρια σας.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «InjuryPrevention» ακόμα και ένα ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι Αμερικανοί επιστήμονεςανέλυσαν στοιχεία από 570.731 θανατηφόρα τροχαία που καταγράφηκαν στις ΗΠΑμεταξύ 1994 και 2011, εξετάζοντας τις συγκεντρώσεις αλκοόλ (BAC) στο αίμα τωνοδηγών και τις αιτίες του τροχαίου σε κάθε ένα από τα ατυχήματα ξεχωριστά.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματατης ανάλυσης, ακόμα και οι οδηγοί με BAC ίσο με 0,1 γραμμάριο ανά λίτρο αίματος,διέτρεχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο, συγκριτικά με τους απόλυτανηφάλιους.

Για έναν ενήλικο ακόμη και 170 ml μπύρας,δηλαδή μισό ποτήρι, είναι αρκετά για να φτάσει το 0,1 g/l στο αλκοτέστ.

Μάλιστα, οι πιθανότητες αποκλειστικής ευθύνης για το τροχαίοαυξάνονταν και στα δύο φύλα κατ’ αναλογίαν με τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίματων οδηγών.

«Δεν βρήκαμε κανένα επίπεδο αλκοόλ στο αίμα που να μηναυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρΝτέιβιντ Φίλιπς, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου τηςΚαλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο

«Μπορεί ο κόσμος να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά ένα και μόνοποτό μπορεί να διαταράξει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου του. Σαφώς όχιτόσο πολύ όσο πέντε ποτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα ποτό είναι αθώο»,επεσήμανε.