ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες

Οι επιστήμονες ανέκαθεν πίστευαν ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες

Οι επιστήμονες ανέκαθεν πίστευαν ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ αποκάλυψαν ποιες ακριβώς είναι αυτές οι διαφορές.

Έπειτα από συστηματική επισκόπηση των δεδομένων της τελευταίας 20ετίας, κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, στον οποίο παρουσιάζονται όλες οι διαφορές στον εγκέφαλο των δύο φύλων.

«Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι το μέγεθος και η δομή του εγκεφάλου διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε η Άμπερ Ρούιγκροκ, επικεφαλής της σχετικής μελέτης.

Έτσι, το φύλο θα αποτελεί από εδώ και στο εξής σημαντικό παράγοντα στις Νευροεπιστήμες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ψυχικές νόσους που επηρεάζουν περισσότερο είτε τους άνδρες είτε τις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο κατά 8-13%. Αυτή η «υπεροχή» εντοπίζεται σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως η φαιά και η λευκή ουσία.

Οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς παράγοντες, όμως οι ερευνητές τονίζουν ότι και οι βιολογικές επιδράσεις είναι εξίσου σημαντικές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Neuroscience and Biobehavioral Reviews και βασίστηκε σε 218 παλαιότερες επιστημονικές έρευνες.

Τα αποτελέσματά της πρόκειται να συμβάλουν σημαντικά στη μελέτη του αυτισμού και της κατάθλιψης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.