ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα ψεύτικα χαμόγελα ως πραγματικά

Ο εγκέφαλος έχει μάθει να βλέπει το χαμογελαστό και το λυπημένο emoticon ως πραγματικά πρόσωπα, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders της Aδελαΐδας στην Αυστραλία
Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα ψεύτικα χαμόγελα ως πραγματικά

Ο εγκέφαλος έχει μάθει να βλέπει το χαμογελαστό και το λυπημένο emoticon ως πραγματικά πρόσωπα, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders της Aδελαΐδας στην Αυστραλία.


Ο Δρ Όουεν Τσέρτις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Flinders της Aδελαΐδας παρακολούθησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σε 20 εθελοντές, που κλήθηκαν να κοιτάξουν πραγματικά πρόσωπα, χαμογελαστά emoticon και αλληλουχίες χαρακτήρων χωρίς νόημα.


Η ανάλυση των αντιδράσεων έδειξε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν ίδια στην περίπτωση των πραγματικών προσώπων και των emoticon, δηλαδή τα emoticon γίνονται αντιληπτά ως πραγματικά πρόσωπα. Επιπλέον, το μοτίβο της εγκεφαλικής δραστηριότητας άλλαζε, και δεν αντιστοιχούσε πια σε πραγματικό πρόσωπο, όταν η εικόνα του emoticon αντιστρεφόταν και γινόταν (-:.


Σε αυτή την περίπτωση, τα σύμβολα παύουν να αναπαριστούν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και γίνονται αντιληπτά ως πραγματικά σύμβολα.


Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι η αντίδραση του εγκεφάλου στα emoticon δεν είναι μια φυσική αντίδραση αλλά κάτι που μάθαμε από τη χρήση των emoticon τα τελευταία χρόνια. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Neuroscience.