ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ερευνητικό πρόγραμμα Neurosign στο Ινστιτούτο Παστέρ

Πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,9 εκατ.ευρώ και διάρκειας 3 ετών που αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Αριστείας (National Centre of Excellence) για τις Νευροεπιστήμες ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται στο Ινστιτούτο Παστέρ.
Το ερευνητικό πρόγραμμα Neurosign στο Ινστιτούτο Παστέρ

Με αφορμή την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ‘NeuroSign’ στα πλαίσια της δράσης του FP7-REGPOT-2010, διοργανώνεται στο Ελληνικό Ινστιούτο Παστέρ (το αρχαιότερο Ερευνητικό Κέντρο που ιδρύθηκε το 1919) την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, το kick-out meeting, με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων στο χώρο των Νευροεπιστημών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014, εκδήλωση «Ανοιχτές Θύρες», με επισκέψεις σχολείων και κοινού.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,9 εκατ.ευρώ και διάρκειας 3 ετών, αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Αριστείας (National Centre of Excellence) για τις Νευροεπιστήμες.Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, όπου η ανεργία οδηγεί σε μετανάστευση ικανών επιστημόνων στο εξωτερικό, ότι απασχολήθηκαν και εξειδικεύτηκαν σε τεχνολογίες αιχμής 12 νέοι επιστήμονες (μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί συνεργάτες)Οι ομάδες του ‘NeuroSign’, προέρχονται από τρία εργαστήρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Η ερευνητική τους δραστηριότητα επικεντρώνεται στη μελέτη: α) της νευρομυϊκής λειτουργίας, β) των νευροανοσολογικών αλληλεπιδράσεων, γ) του ρόλου των βλαστικών κυττάρων κατά την ανάπτυξη και αναγέννηση του Νευρικού Συστήματος. Οι μελέτες αυτές είναι σημαντικές, για την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών όπως η Μυασθένεια Gravis, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Νόσος του Πάρκινσον καθώς και με τραυματισμούς του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.Η ηγετική ομάδα, ήταν το Εργαστήριο Μοριακής Νευροβιολογίας και Ανοσολογίας (Ομότιμος Καθηγητής Σωκράτης Τζάρτος), πρωτοπόρο στη μελέτη της Μυασθένειας Gravis. Τα πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα της ομάδας ανοίγουν το δρόμο για τον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμάκων έναντι παθήσεων, όπως η Νόσος του Πάρκινσον, η Νόσος Alzheimer, ο Αυτισμός, η Επιληψία, η Σχιζοφρένεια, αλλά επίσης, και για τον εθισμό στο κάπνισμα. Η δεύτερη ομάδα, το Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας (Δρ Ρεβέκκα Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών) με μακρόχρονη εμπειρία στη μελέτη της ανάπτυξης και αναγέννησης του νευρικού συστήματος.Τέλος η τρίτη ομάδα, το Εργαστήριο της Μοριακής Γενετικής με επικεφαλής τη Δρ Lesley Probert, Διευθύντρια Ερευνών, η οποία μελετά τους μηχανισμούς με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επικοινωνεί με το νευρικό σύστημα σε ασθένειες όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στα αποτελέσματα του προγράμματος συγκαταλέγονται:Η αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του ΕΙΠ. Αναβαθμίστηκε η Μονάδα Οπτικής Μικροσκοπίας με την εγκατάσταση Πολυφωτονικού Συνεστιακού Συστήματος, μοναδικού στον ελληνικό χώρο, που μας επιτρέπει να μελετήσουμε δυναμικές βιολογικές διεργασίες των κυττάρων και των ιστών και αποτελεί αιχμή της επιστημονικής έρευνας διεθνώς.Δημιουργήθηκε η Μονάδα Ηλεκτροφυσιολογίας, που μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε την φαρμακολογία και λειτουργικότητα μεμβρανικών πρωτεϊνών-υποδοχέων που αποτελούν φαρμακευτικούς στόχους. Η ανάπτυξη των μονάδων αυτών και η εφαρμογή απεικονιστικών τεχνολογιών αιχμής, συμπληρώνονται από το Εργαστήριο Διαγονιδιακής Τεχνολογίας/ Τμήμα Ζωϊκών Προτύπων Βιοΐατρικής Έρευνας οι οποίες σε συνδυασμό με τις Μονάδες Βιοτεχνολογίας,

Μικροσυστοιχιών DNA, Βλαστοκυττάρων και Μικροχειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων συνεισφέρουν μοναδικά στην ανάπτυξη της Μεταφραστικής Βιοΐατρικής Έρευνας στη χώρα μας.

Αναφορικά με την εκπαίδευση, διοργανώθηκαν θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια στην απεικόνιση ζωντανών κυττάρων, στην ηλεκτροφυσιολογία, στη μελέτη νευρο-ανοσολογικών αλληλεπιδράσεων και στην εφαρμογή ζωικών μοντέλων νευροεκφυλισμού, ενώ συνδιοργανώθηκε μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών το 26ο Ελληνικό Συνέδριο Νευροεπιστημών.

Τέλος, δημιουργήθηκε ένας πυρήνας Αριστείας στις Νευροεπιστήμες με τεχνολογίες αιχμής, σύγχρονο εξοπλισμό, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, δυναμικές συνεργασίες με ομάδες Αριστείας στο εξωτερικό και ικανότητα προσέλκυσης ελληνικών και ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων.