ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αφύσικα συντονισμένος» ο εγκέφαλος των παιδόφιλων

«Αφύσικα συντονισμένος» να βρίσκει το πρόσωπο ενός παιδιού πιο ελκυστικό απ' ό,τι αυτό ενός ενήλικα είναι οι εγκέφαλος των παιδόφιλων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Christian-Albrechts στο Κηλ της Γερμανίας.

«Αφύσικα συντονισμένος» ο εγκέφαλος των παιδόφιλων

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biology Letters», το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ίσως στο μέλλον είναι εφικτό να ανιχνεύονται οι δυνητικοί παιδόφιλοι με νεαρή ηλικία, με τη μελέτη των αντιδράσεων το εγκεφάλου τους σε εικόνες ενηλίκων και παιδιών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 56 ανδρών, οι 23 εκ των οποίων ήταν παιδόφιλοι και οι υπόλοιποι ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι.

Όσο κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου των εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία, τους πρόβαλαν φωτογραφίες προσώπων ανδρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών.

Στους ετεροφυλόφιλους και τους ομοφυλόφιλους εθελοντές ενεργοποιούνταν οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία των προσώπων αλλά και με την ερωτική επιθυμία, όταν οι φωτογραφίες απεικόνιζαν τα πρόσωπα των ενηλίκων γυναικών και ανδρών, αντιστοίχως.

Ωστόσο, η ίδια ενεργοποίηση γινόταν στους εγκεφάλους των παιδόφιλων, μόνο όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες των παιδιών.

Τα νέα ευρήματα, ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται τα άλλα πρόσωπα αναλόγως με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.

Το νέο σημαντικό εύρημα, όμως, είναι ότι η επεξεργασία του προσώπου είναι συντονισμένη με χαρακτηριστικά του προσώπου που αποκαλύπτουν το αναπτυξιακό στάδιο, το οποίο προτιμάται από σεξουαλικής πλευράς.

Πλέον, οι επιστήμονες εργάζονται, προκειμένου να διαπιστώσουν, αν μπορεί να ανιχνευθεί η παιδοφιλία μόνον με την καταγραφή των αντιδράσεων του εγκεφάλου στις εικόνες παιδικών προσώπων.