ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί μας κολλάει μία μελωδία στο μυαλό και πώς να την διώξουμε!

Σε ποιον δεν έχει τύχει να του κολλήσει μία μελωδία στο μυαλό για ώρες ακόμη και μέρες ολόκληρες;

Γιατί μας κολλάει μία μελωδία στο μυαλό και πώς να την διώξουμε!

Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που εκμεταλλεύονται και οι διαφημιστικές εταιρείες, προκειμένου να προωθούν τα προϊόντα τους

Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει μία μελωδία να κολλάει στο μυαλό μας;

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, τα διανοητικά μονοπάτια της μουσικής είναι περίπλοκα και συχνά δεν περιλαμβάνουν μόνο περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ακοή, αλλά και με την όραση.

Μάλιστα, μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η μουσική αντίληψη συνδέεται με πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου και ότι μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου μία μελωδία καταλήγει να κυριεύσει το μυαλό μας είναι αδιευκρίνιστος.

Ποιο είδος μελωδίας είναι πιο πιθανό να μας «κολλήσει»

Ο δρ. James Kellaris με εξειδίκευση στην ψυχολογία του καταναλωτή, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι η μουσική που χαρακτηρίζεται από απλότητα, επαναλήψεις και δεν συνάδει με τις προσδοκίες των ακροατών είναι πιο πιθανό να κυριεύσει τον εγκέφαλό μας.

Συγκεκριμένα, το 98% των ατόμων που θα εκτεθούν σε τέτοιου είδους μουσική, θα τους «κολλήσει», ενώ ορισμένοι, όπως οι μουσικοί, οι γυναίκες και οι πιο «ανήσυχοι», είναι πιο επιρρεπείς από τους υπολοίπους.

Υπάρχει τρόπος να «ξεριζώσετε» μία μελωδία από το μυαλό σας;

Μετά από επιπλέον μελέτη, ο δρ Kellaris πιστεύει ότι ένας τρόπος να διώξετε μία μελωδία από το μυαλό σας είναι να την τραγουδήσετε δυνατά.