ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ηχητική "ψευδαίσθηση" που θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό (ηχητικό)

Η ηχητική "ψευδαίσθηση" που θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό (ηχητικό)

Ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αξιοθαύμαστος. Ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Franklin στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ δημιούργησε ένα μοναδικό ηχητικό πείραμα, για να δείξει τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί παλαιότερες πληροφορίες για να επεξεργαστεί και να εξηγήσει νέες εμπειρίες.

Το συγκεκριμένο ηχητικό δείγμα παρουσιάστηκε προ μερικών εβδομάδων στην σύνοδο/έκθεση "Your Brain".

Θα ακούσετε την μαγνητοφώνηση της παρουσίασης που έγινε κατά τη διάρκεια αυτής της έκθεσης. Η παρουσιάστρια λέει στο κοινό να ακούσει ένα ηχητικό απόσπασμα. Ο ήχος είναι περίεργος και σίγουρα σε πρώτη ακρόαση κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι λέει, αν προφέρονται λέξεις ή/και τι σημαίνουν.

Αυτό ακριβώς άλλωστε απαντούν και οι παρευρισκόμενοι. Στη συνέχεια η παρουσιάστρια βάζει να ακουστεί ένα άλλο ηχητικό απόσπασμα. Αυτήν τη φορά ακούγεται με καθαρή αγγλική προφορά μια γυναικεία φωνή να προφέρει μια πρόταση. Είναι η ίδια πρόταση που ακουγόταν και στην προηγούμενη μαγνητοφώνηση, αλλά τώρα βέβαια όλοι την καταλαβαίνουν, αφού δεν έχει καμία παραμόρφωση στον ήχο.

Αμέσως μετά η παρουσιάστρια ξαναβάζει την πρώτη μαγνητοφώνηση, εκείνη που αρχικά κανείς δεν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο. Αυτήν τη φορά, όμως τα πράγματα είναι αλλιώς: επειδή ο εγκέφαλός μας κατέγραψε μια πληροφορία (την καθαρή προφορά της πρότασης) την χρησιμοποιεί αυτόματα για να "αποκωδικοποιήσει" τον... ακαταλαβίστικο ήχο.

Και το πετυχαίνει! Πλέον το αρχικό ηχητικό είναι πιο ξεκάθαρο και οι περισσότεροι μπορούν αν καταλάβουν τι λέει.

Πηγαίνετε στο κάτω μέρος της σελίδας, πατήστε "Play" και δοκιμάστε και εσείς!

Διαβάστε επίσης:

Δείτε με ένα "κλικ" πόσο δυνατό είναι το κοκτέιλ που πίνετε συνήθως (online calculator)

Δείτε πόσες θερμίδες έχει το κάθε ρόφημα στην καφετέρια (πίνακας)

Δείτε πόσο δυνατή είναι η μνήμη σας με το οπτικό τεστ του λεπτού (online test)

Μάθετε εύκολα πόσες θερμίδες είχαν τα ποτά που ήπιατε χτες βράδυ (online calculator)

Η ηχητική "ψευδαίσθηση" που θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό (ηχητικό)