ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελονοσία και όχι Ebola το περιστατικό στο Σωτηρία - Άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών

Ελονοσία και όχι Ebola το περιστατικό στο Σωτηρία - Άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών

Aπό ελονοσία και όχι από τον ιό Ebola, πάσχει ο ασθενής που νοσηλεύεται στο Σωτηρία, όπως επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες, όπως και ο ασθενής που νοσηλεύεται στο Λαικό νοσκομείο. 

Μετά από λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, εξετάστηκε και ελήφθη λεπτομερές ιστορικό και εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος ανέδειξε την παρουσία ελονοσίας, τονίζει τιο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας, ότι το περιστατικό δεν είχε επιδημιολογικά κριτήρια επαφής με άλλο περιστατικό Ebola και θεωρείται μηδενικού κινδύνου για μόλυνση από τον ιό.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην εκτίμηση αυτή είχε προβεί από την πρώτη στιγμή ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είχε τονίσει στο onMed, ότι το περιστατικό ήταν χαμηλής έως και ανύπαρκτης υποψίας για Ebola και ότι όλες οι πληροφορίες σύγκλιναν για ελονοσία.

Εν τω μεταξύ, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, άμεσα ανταποκρίθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Ε.Κ.ΕΠ.Υ, νοσοκομεία και εργαστηριακά Κέντρα Αναφοράς) στην περίπτωση του προερχόμενου από τη Νιγηρία περιστατικού με εμπύρετο νόσημα, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για την παρουσία του ιού Ebola.

Σε κάθε περίπτωση ανάλογων ύποπτων περιστατικών προερχόμενων από τις τέσσερις (4) χώρες της Αφρικής με κρούσματα της νόσου τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση και διάγνωση της νόσου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Ανάγκης του Π.Ο.Υ στη Γενεύη και στη βάση των νέων οδηγιών που εκδόθηκαν, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1ον. Ο ιός του αιμορραγικού πυρετού Ebola είναι ένας ιός γνωστός την τελευταία 40ετία, ο οποίος μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος, των ιστών (ζώντων και νεκρών) και άλλων βιολογικών υλικών, όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα κ.λπ, επίσης μέσω μολυσμένων αντικειμένων (κυρίως ιατρικών εργαλείων). Δεν μεταδίδεται αερογενώς, άρα η μολυσματικότητά του ως προς τη διάδοση είναι χαμηλή.

2ον Η παρούσα επιδημία περιορίζεται μόνο στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, Γουϊνέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ, μέχρι τις 4 Αυγούστου έχουν αναφερθεί 1.711 περιστατικά και 932 θάνατοι.

3ον Ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.

Διαβάστε ακόμη:

Συναγερμός στην χώρα: Στο Σωτηρία ο Έλληνας με υποψία Ebola