ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίγη γυμναστική αρκεί για να αποφύγουν οι γυναίκες καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Οι γυναίκες που επιλέγουν κάποια ήπια μορφή άσκησης μερικές φορές την εβδομάδα κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και θρομβώσεις σε σύγκριση με γυναίκες που δεν γυμνάζονται καθόλου ή ακόμη και με γυναίκες που γυμνάζονται πολύ έντονα σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.

Λίγη γυμναστική αρκεί για να αποφύγουν οι γυναίκες καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Τα ερευνητικά δεδομένα αφορούσαν σε περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες από την Αγγλία και τη Σκωτία, με μέση ηλικία τα 56 έτη, εστιάζοντας στα επίπεδα της σωματικής τους άσκησης, και κάλυπταν περίοδο έως και δέκα έτη (από το 1998). Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν πόσο συχνά και πόσο έντονα γυμνάζονταν οι γυναίκες και πόσες από αυτές εκδήλωσαν τελικά καρδιοπάθεια, έπαθαν εγκεφαλικό ή εμφάνισαν θρόμβο.

Παραδόξως, οι γυναίκες που γυμνάζονταν πολύ έντονα σε καθημερινή βάση δεν φάνηκε να διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με γυναίκες που γυμνάζονταν λίγες μόνο φορές την εβδομάδα. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει ένα όριο, μετά το οποίο δεν παρατηρούνται επιπρόσθετα οφέλη από τη γυμναστική.

Βέβαια, οι διαφορές ήταν σημαντικές μεταξύ των γυναικών που γυμνάζονταν λίγο και των γυναικών που δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποια είναι τα ελάχιστα επίπεδα σωματικής άσκησης που εγγυώνται μέγιστα οφέλη για την υγεία της γυναίκας.

Για όσες γυναίκες επιλέγουν την ήπια σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, κηπουρική, δουλειές στο σπίτι), τα οφέλη ήταν μέγιστα σε συχνότητα 4-6 φορές την εβδομάδα.

Για όσες γυναίκες επιλέγουν πιο έντονη σωματική άσκηση (ασκήσεις που συνοδεύονται από έντονη εφίδρωση και σημαντική αύξηση των παλμών της καρδιάς), τα οφέλη ήταν μέγιστα σε συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η επακόλουθη μείωση στον κίνδυνο επιπλοκών έφτανε το 20% σε σύγκριση με γυναίκες που δεν γυμνάζονταν ποτέ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έντονη σωματική άσκηση για περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, παρατήρηση που επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης, η οποία κατέδειξε ότι η υπερβολική σωματική καταπόνηση από τη γυμναστική αποδεικνύεται να έχει τελικά δυσμενείς επιπτώσεις.