ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο γάμος προσθέτει κιλά, αλλά μας ωθεί να τρώμε πιο υγιεινά

Πώς επηρεάζει ο γάμος την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες; Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη καταλήγει σε δύο βασικές διαπιστώσεις: Ότι ο γάμος γενικά παχαίνει, αλλά επίσης ότι οι παντρεμένοι τρώνε πιο υγιεινά σε σύγκριση με όσους είναι ανύπαντροι.

Ο γάμος προσθέτει κιλά, αλλά μας ωθεί να τρώμε πιο υγιεινά

Ερευνητές από το ελβετικό Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια ψυχολογίας της υγείας Γιούτα Μάτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής Social Science & Medicine, ανέλυσαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερα από 10.200 άτομα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Η μελέτη -η πρώτη του είδους της σε τόσες πολλές χώρες της Ευρώπης- συσχέτισε την οικογενειακή κατάσταση κάθε ανθρώπου (έγγαμος-άγαμος-χήρος) με το Δείκτη Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους-ύψους). Επίσης, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες καθενός σε σχέση με την οικογενειακή κατάστασή του.

Όπως προέκυψε, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, τα παντρεμένα ζευγάρια (και αυτά που απλώς συζούν) -τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα- έχουν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι παντρεμένοι. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι μάλιστα μικρές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο φυσιολογικός Δείκτη Μάζας Σώματος είναι μεταξύ 18,5 και 25. Δείκτης 25-30 δείχνει ότι κάποιος είναι υπέρβαρος και πάνω από 30 παχύσαρκος. Όπως διαπίστωσε η νέα έρευνα, ο μέσος δείκτης για τους ανύπαντρους άνδρες είναι 25,7 και για τους παντρεμένους 26,3, ενώ για τις ανύπαντρες γυναίκες είναι 25,1 και για τις παντρεμένες 25,6.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παραπάνω διαφορές είναι μικρές, αλλά όχι αμελητέες. Για μια μέση γυναίκα ύψους 1,65 μέτρων και για έναν μέσο άνδρα ύψους 1,80 μέτρων, η διαφορά είναι περίπου δύο κιλά (τόσα δηλαδή προσθέτει ο γάμος).

Αρκετές παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο γάμος κάνει γενικά καλό στην υγεία, σωματική και ψυχική. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, από τη μια, οι παντρεμένοι τρώνε πιο υγιεινά, από την άλλη όμως ασκούνται λιγότερο σωματικά σε σχέση με τους ανύπαντρους.

Τα ζευγάρια -παντρεμένα και μη- τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο επεξεργασμένο και πρόχειρο φαγητό, ενώ είναι πιθανότερο να αγοράζουν φρέσκα και βιολογικά προϊόντα.

Ωστόσο, τα ζευγάρια δεν υπερτερούν σε όλα τα σημεία από άποψη υγείας, κυρίως επειδή δεν ασκούνται τόσο όσο οι ανύπαντροι.