ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέθοδος του Νεπάλ: Γνωρίστε το γιατρό που χάρισε το φως σε 120.000 ασθενείς με καταρράκτη

O Δρ Σάντουκ Ρούιτ, από το Νεπάλ, έχει καταφέρει αυτό που δεν έχει κάνει κανένας άλλος γιατρός στα χρονικά. Είναι ο μεγαλύτερος ήρωας κατά της τύφλωσης και έχει θεραπεύσει γύρω στους 120.000 φτωχούς ασθενείς με καταρράκτη.

Μέθοδος του Νεπάλ: Γνωρίστε το γιατρό που χάρισε το φως σε 120.000 ασθενείς με καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι μία ασθένεια που έχει στοιχίσει την όραση περίπου στο 50% από τα 39 εκατομμύρια τυφλούς που ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Ουρές ασθενών από απομακρυσμένα χωριά δεν σταματούν να έρχονται στο ιατρείο του μέσα από δύσβατα ορεινά μονοπάτια, αναφέρει ο απεσταλμένος των New York Times στο Νεπάλ.

Σήμερα ο Δρ Ρούιτ είναι 61 ετών και έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνική μικροχειρουργικής αφαίρεσης του καταρράκτη. Για κάθε μάτι απαιτούνται μόλις πέντε λεπτά, ενώ το κόστος δεν ξεπερνά τα 25 δολάρια.

Η μέθοδος του Δρ Ρούιτ δεν απαιτεί περίπλοκο χειρουργικό εξοπλισμό, διδάσκεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια και είναι πλέον γνωστή ως η «μέθοδος του Νεπάλ».

Χρησιμοποιώντας μόνο τοπικό αναισθητικό, ο Ρούιτ κάνει μια μικρή τομή στον κερατοειδή, αφαιρεί τον θολωμένο ενδοφακό του ματιού και τον αντικαθιστά με έναν τεχνητό φακό χαμηλού κόστους αλλά καλής ποιότητας.

«Τα αποτελέσματα είναι φανταστικά», σχολιάζει ο Δρ Τζέφρι Τάμπιν, οφθαλμίατρος του Πανεπιστημίου της Γιούτα. «Ο Δρ Ρούιτ ήταν ο πρώτος που έβαλε τεχνητούς φακούς σε φτωχούς ασθενείς του αναπτυσσόμενου κόσμου. Κανείς δεν έχει αποκαταστήσει την όραση τόσων πολλών ανθρώπων», επισημαίνει.

Έχει επίσης ιδρύσει το Cureblindness.org και το Ινστιτούτο Τιλγκάνγκα, το οποίο εκπαιδεύει γιατρούς, διατηρεί τράπεζα μοσχευμάτων κερατοειδή και αξιοποιεί τα έσοδα από πλούσιους ασθενείς για την φροντίδα των φτωχότερων. Ακόμα, το Ινστιτούτο παράγει κάθε χρόνο 450.000 ενδοφακούς που κοστίζουν μόλις 3 δολάρια ο καθένας, συγκριτικά με 200 σε πλούσιες χώρες.

Το έργο του εμπνέει τώρα άλλους γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ Ντέιβιντ Τσανγκ, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, τον περιγράφει ως «έναν από τους σημαντικότερους οφθαλμιάτρους του κόσμου».

Ο ίδιος ο Ρούιτ υπολογίζει ότι έχει χειρουργήσει περίπου 120.000 ασθενείς και κανείς δεν αμφισβητεί τον ισχυρισμό του.

Διαβάστε επίσης:

Ποια περίοδο του χρόνου τα σπερματοζωάρια είναι πιο υγιή - Δείτε αναλυτικά

Ποια είναι τα πιο «ανθυγιεινά» επαγγέλματα

Ελιές με λευκό στεφάνι: Πόσο επικίνδυνες είναι, τι τις προκαλεί