ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Έλληνες δεν είναι γερά ποτήρια τελικά...

Οι Έλληνες δεν είναι γερά ποτήρια τελικά...

Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, οι Έλληνες δεν είναι τόσο γερά ποτήρια τελικά και η κατανάλωση αλκοόλ, εμφανίζεται μετρημένη, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού που εκπόνησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη δειγματοληπτική έρευνα Υγείας έτους 2014 και αφορούν τον πληθυσμό 15 ετών και άνω, η οποία εξετάζει παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.

Πίνουμε λιγότερο από όσο πιστεύουμε

Αναφορικά με το αλκοόλ ειδικότερα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι παρά το ότι μπορεί να πιστεύουμε ότι ως λαός το «τσούζουμε» λίγο παραπάνω, εντούτοις μόλις το 6,9% του ερωτώμενου πληθυσμού δήλωσε ότι καταναλώνει καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά αλκοολούχα ποτά οποιουδήποτε είδους (μπύρας, κρασιού, ουίσκι, λικέρ, ούζου, τσίπουρου, ρακί κ.ά.) καταγράφοντας μείωση 28,9% σε σχέση με το 2009, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 9,7%. Επίσης, 5 στους 10 καταναλώνουν αλκοόλ σπανίως ή καθόλου, αφού συγκεκριμένα: 3 στους 10 (32,3%) δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ, ενώ 2 στους 10 (21,8%) καταναλώνουν αλκοόλ μία φορά τον μήνα ή λιγότερο.

35c35ca5a3fb7bef8f7636779b2751f8 L

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ διαφοροποιείται μεν κάπως ανάλογα με το φύλο, παραμένοντας δε σε χαμηλά ποσοστά, ήτοι 11,8% στους άνδρες και 2,5% στις γυναίκες. Η συντριπτική πλειονότητα (60,1%) δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ από Δευτέρα έως Πέμπτη με το ισορροπημένο μοτίβο κατανάλωσης να αφορά και στον αριθμό των ποτών όσων καταναλώνουν, αποδεικνύοντας ότι η κουλτούρα της συχνής και βαριάς κατανάλωσης του εξωτερικού δεν έχει περάσει στην ελληνική κοινωνία.

Για του λόγου το αληθές, από όσους καταναλώνουν αλκοόλ από Δευτέρα έως και Πέμπτη, οι 7 στους 10 (67,0%) δηλώνουν ότι καταναλώνουν 1 ποτό την ημέρα, το ίδιο με το 53,0% που καταναλώνει από Παρασκευή έως και Κυριακή. 2 έως 3 ποτά τις καθημερινές δήλωσε ότι καταναλώνει το 26,8%, ενώ για το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή, που ο κόσμος βγαίνει περισσότερο, το ποσοστό φτάνει το 39,5%.

Οι Έλληνες δεν επιλέγουν το “binge drinking”

Τέλος, αναφορικά με την κατανάλωση 6 ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών σε μία περίσταση (π.χ. σε βραδινή έξοδο, σε πάρτι, σε γεύμα, μόνος στο σπίτι κ.λπ.), αυτό δηλαδή που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι περιγράφουν ως “binge drinking”, 3 στους 10 δήλωσαν ότι κατανάλωσαν τη συγκεκριμένη ποσότητα σε μία μόνο περίσταση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, 4 στους 10 ότι δεν κατανάλωσαν ποτέ 6 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε μία περίσταση κατά το αντίστοιχο διάστημα και οι υπόλοιποι 3 ότι δεν έχουν ποτέ στη ζωή τους (και όχι μόνο τους τελευταίους 12 μήνες) καταναλώσει 6 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε μία περίσταση.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να πίνετε το ποτό σας για να μειώσετε τις πιθανότητες μέθης

Σε πόσο χρόνο φεύγει το αλκοόλ από το σώμα

Αλκοόλ με άδειο στομάχι: Τι προκαλεί στο σώμα

BEST OF NETWORK

PlusQueen