ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυστικό μακροζωίας τα βιβλία!

Η συστηματική ανάγνωση, κυρίως βιβλίων και δευτερευόντως περιοδικών και εφημερίδων, συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο και καλύτερη ποιότητα ζωής, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Μυστικό μακροζωίας τα βιβλία!

Από τα αριστουργήματα του Τολστόι έως πιο «ελαφριά» αναγνώσματα όπως οι ιστορίες του Χάρι Πότερ, μισή ώρα ανάγνωσης την ημέρα φαίνεται πως συμβάλλει στη μακροζωία, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

bigstock 131716280

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Social Science and Medicine, οι «βιβλιοφάγοι» απολαμβάνουν κατά μέσο όρο δύο επιπλέον χρόνια ζωής σε σύγκριση με άτομα που δεν διαβάζουν, με τα οφέλη να παρατηρούνται ακόμη και με μισή ώρα διαβάσματος την ημέρα. Όσοι αφιερώνουν περισσότερες από 3,5 ώρες την εβδομάδα στο διάβασμα φάνηκε να έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε διάστημα 12 ετών, έδειξαν τα νέα στοιχεία, τα οποία αφορούσαν 3.635 άτομα 50 ετών και άνω.

Η συσχέτιση μεταξύ διαβάσματος και μακροζωίας αφορούσε κυρίως τα βιβλία, επισημαίνουν οι ερευνητές, ωστόσο και η ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών ενδέχεται να επιδρά θετικά αλλά σε μικρότερο βαθμό.

«Όσοι διαβάζουν ένα βιβλίο ακόμη και για μισή ώρα την ημέρα φαίνεται πως έχουν σημαντικό πλεονέκτημα ως προς την επιβίωσή τους σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου» αναφέρει σχολιάζοντας τα ευρήματα η καθηγήτρια Μπέκα Λέβι, μία εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης. Μάλιστα, όπως προσθέτει η ίδια, το πλεονέκτημα αυτό παραμένει ακόμη κι αν συνυπολογίσει κανείς και άλλες σημαντικές μεταβλητές, όπως η οικονομική κατάσταση, το επίπεδο μόρφωσης και η γνωστική ικανότητα.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν αναζήτησαν τις πιθανές αιτίες που καθοδηγούν τη σχέση μεταξύ διαβάσματος και μακροζωίας, η μείωση του στρες, η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και η εξάσκηση του μυαλού είναι μερικοί από τους παράγοντες που μάλλον δρουν μεσολαβητικά στην περίπτωση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο ή e-book; Ποιο είναι καλύτερο για τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση

Γιατί ο εγκέφαλος προτιμά το χαρτί