ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύφθηκε το «κέντρο της γενναιοδωρίας» στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου η οποία βοηθά τους ανθρώπους να είναι καλοί και γενναιόδωροι με τους άλλους.

Ανακαλύφθηκε το «κέντρο της γενναιοδωρίας» στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η εν λόγω εγκεφαλική περιοχή είναι πιο ενεργή στους ανθρώπους με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και αλτρουισμό, οι οποίοι συμμερίζονται τα συναισθήματα και προβλήματα των γύρω τους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Λόκγουντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

bigstock 139113806

Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 31 εθελοντές ηλικίας 19 έως 32 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν διάφορες επιλογές που ωφελούσαν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανθρώπους είτε κανέναν. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος των εθελοντών παρακολουθείτο με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.

Εντοπίσθηκε έτσι μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ενεργοποιείται μεμονωμένα όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν να βοηθάνε τους άλλους ή απλώς σκέπτονται να το κάνουν.

Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης μαθαίνουν πιο γρήγορα να είναι γενναιόδωροι και να ωφελούν τους άλλους. Ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους το «κέντρο της γενναιοδωρίας», στον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου (στην περιοχή γνωστή ως sgACC), είναι πιο ενεργό.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των ψυχοπαθών, οι οποίοι αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η γενναιοδωρία κάνει καλό στην υγεία

Το τεστ του... χασμουρητού ξεσκεπάζει τους ψυχοπαθείς!