ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: Ένα μάθημα που πρέπει να μπει στα σχολεία

Είναι γεγονός ότι η σεξουαλική ζωή των νέων ξεκινά πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι παλαιότερα. Οι έφηβοι ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και τους φίλους τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ανοιχτά τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς ή τους καθηγητές τους. Λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, η πλειονότητα αγνοεί βασικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και την προστασία γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας.

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: Ένα μάθημα που πρέπει να μπει στα σχολεία

Κατερίνα Ηλιάκη

Η σεξουαλική αγωγή παραμένει ταμπού

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Αντίθετα, στη Γαλλία το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κάθε χρόνο για μία εβδομάδα διοργανώνεται το Spring Fever, που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έντεκα ετών.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης. Η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς κατακτά την κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση, ενώ επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές από αυτές, και συγκεκριμένα το 10%, είναι έφηβες.

antis cnn infogr

Ένα στα τέσσερα κορίτσια 14-17 ετών έχει κάνει έκτρωση

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά και υποδεικνύουν την αναγκαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην Ελλάδα μόλις το 3,2% γυναικών παίρνει αντισυλληπτικά χάπια, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 22% που καταφέρνει έτσι να αποφύγει το χειρουργικό κρεβάτι. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται 40.000 εκτρώσεις από κορίτσια κάτω των 18 ετών, καθώς μια στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει προβεί στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως το 50% δεν έχουν μιλήσει καθόλου στους γονείς τους για το θέμα. Η οικογένεια και το σχολείο θεωρούνται οι κύριοι φορείς κοινωνικοποίησης που υποτίθεται πως πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά γύρω από κάθε σημαντικό ζήτημα που μπορεί να τους απασχολεί, πόσο μάλλον γύρω από θέματα πρόληψης και προστασίας της σωματικής τους υγείας. Ακόμη και σήμερα, όμως, η σεξουαλική αγωγή παραμένει ένα θέμα ταμπού, κάτι που καθιστά αναγκαία την εισαγωγή ενός αντίστοιχου μαθήματος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων.

antis onmed2

Πώς θα μπορούσε να ενταχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία;

Καταρχάς, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνεργαστούν ώστε να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Στη συνέχεια, πρέπει να οριστεί η διδακτέα ύλη, η οποία θα περιλαμβάνει μαθήματα που θα ενημερώνουν για την ανατομία, τη σεξουαλικότητα, τη γονιμοποίηση, την αντισύλληψη, τον τοκετό και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους.

Επιπλέον, οι καθηγητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν προγράμματα επιμόρφωσης, ώστε να καταρτιστούν γύρω από το θέμα και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους μαθητές που έχουν δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 80% της ενημέρωσης για σεξ προέρχεται από... φίλους.

Έτσι, τα παιδιά θα αρχίσουν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν στη σωματική και τη συναισθηματική τους υγεία και θα γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν. Θα εξοικειωθούν με έννοιες όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού της επιθυμίας του άλλου αλλά και της αυτοπροστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση. Με λίγα λόγια, θα γίνουν υγιείς και ισορροπημένοι ενήλικες.

Διαβάστε επίσης:

Οι αμβλώσεις, εχθρός της υγείας των γυναικών - Ανάγκη για στρατηγικές με την Πολιτεία σύμμαχο