ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Έλληνας επιστήμονας, που ερευνά τα κύτταρα τοποθεσίας του εγκέφαλου

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και δ/ντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος υποδέχεται στην Αθήνα τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο νευροεπιστήμονα Clifford George Kentros από το Norwegian University of Science and Technology (NTNU).

Ο Έλληνας επιστήμονας, που ερευνά τα κύτταρα τοποθεσίας του εγκέφαλου

Η φιλοξενία του ομογενούς ερευνητή εντάσσεται στο πλαίσιο των satellite events του διεθνούς συνεδρίου Genedis 2016 με τίτλο “Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research “(www.genedis.eu) που θα λάβει χώρα στη Σπάρτη στις 20-23 Οκτωβρίου.

Ο Καθηγητής Ιατρικής, Clifford Kentros, που είναι στενός συνεργάτης των διάσημων Νομπελιστών May-Britt και Edvard Moser (2014), μετά από την επίσκεψή του στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και την ανακοίνωση της συνεργασίας της ερευνητικής του ομάδας “Kentros group” με το Bihelab, θα κάνει μια μονοήμερη ενδιάμεση στάση στην Αθήνα την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και θα σας περιμένει για καφέ και για επιστημονική συζήτηση στις 12:00 στο Central Hotel Athens στην οδό Απόλλωνος 21 στην Πλάκα.

Εκεί θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε Έλληνες δημοσιογράφους την έρευνά του σχετικά με τα «κύτταρα τοποθεσίας», στην περιοχή “Ιππόκαμπος” του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη και την αντίληψη του χώρου, αλλά και την πρωτοποριακή «στοχευμένη» χρήση ιών ως ιχνηθετών στον εγκέφαλο πειραματόζωων που εφαρμόζει δηλ. την επιλεκτική «προσβολή» νευρώνων με ιούς για τη διερεύνηση των νευρικών κυκλωμάτων. Παράλληλα, δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής του ομάδας και της ομάδας του Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου.

Λίγα λόγια για τον Clifford Kentros

Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Ιατρικής με εξειδίκευση στη Μοριακή Νευροβιολογία και με προϋπηρεσία στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον και στο Κολούμπια ηγείται της ερευνητικής ομάδας «Κέντρος», μιας από τις έξι που έχουν τη βάση τους στο «Χωριό των Νευροεπιστημόνων» στη Νορβηγία, που δημιουργήθηκε από το ζεύγος May-Britt και Edvard Moser.

Πρόκειται για το γνωστό ζευγάρι επιστημόνων που το 2014 απέσπασαν το βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας και Ιατρικής «για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο» -ένα είδος βιολογικού GPS που μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε και να βρίσκουμε το δρόμο μας. Το ζεύγος ανακάλυψε τα λεγόμενα «κύτταρα πλέγματος» στον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, τα οποία ενεργοποιούνται με χαρακτηριστικά μοτίβα όταν κανείς ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ομογενή επιστήμονα εστιάζονται στη μελέτη της κυτταρικής και μοριακής βάσης της μάθησης και της μνήμης. Η συμβολή του στο χωριό Moser, που βρίσκεται στη Νορβηγική πόλη Τροντχάιμ, είναι η δημιουργία διαγονιδιακών μοντέλων ποντικιών που δίνουν στους νευροεπιστήμονες την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ελέγχουν συγκεκριμένες νευρωνικές δραστηριότητες σε επιλεγμένα τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις παραπάνω εγκεφαλικές λειτουργίες.

Η καινοτομία του εργαστηρίου του είναι ο συνδυασμός της Μοριακής Γενετικής και ιογενών «εργαλείων» με in vivo καταγραφές της συμπεριφοράς ζωντανών πειραματόζωων. Κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους θα παρουσιάσει την πρωτοποριακή «στοχευμένη» χρήση ιών ως ιχνηθετών στον εγκέφαλο δηλ. την επιλεκτική «μόλυνση» νευρώνων με ιούς και θα προσπαθήσει να λύσει όλες τους τις απορίες σχετικά με το μηχανισμό μνήμης και μάθησης.

Διαβάστε ακόμη:

Νόσος Alzheimer: Στα 3 δισ ευρώ το κόστος στην Ελλάδα - Δείτε το βίντεο της αλήθειας