ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδικτυακός υπολογιστής θρομβοεμβολικού κινδύνου από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία

Διαδικτυακό υπολογιστή θρομβοεμβολικού κινδύνου ανέπτυξε η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία, βασισμένο σε διεθνώς τεκμηριωμένα επιστημονικά εργαλεία, με τον οποίο μπορεί κάποιος να υπολογίσει τον κίνδυνο θρομβοεμβολής και φλεβικής θρόμβωσης, σημειώνοντας τους εξατομικευμένους παράγοντες κινδύνου, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα αντίμετρα.

Διαδικτυακός υπολογιστής θρομβοεμβολικού κινδύνου από την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία

Αυτό τόνισε ο κος Θωμάς Κώτσης, αγγειοχειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος αγγειοχειρουργικής μονάδος στο «Αρεταίειο» πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας με αφορμή την οργάνωση του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγγειολογίας-Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε 3-5 Μαρτίου στον πολυχώρο «ΑΙΓΛΗ» Ζαππείου.

Τον διαδικτυακό υπολογιστή μπορεί κάποιος να το βρει στον ανανεωμένο site της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας στο οποίο θα βρει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις αγγειακές παθήσεις.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στον διαδικτυακό υπολογιστής θρομβοεμβολικού κινδύνου.

shutterstock 133503068 2

Οι παθήσεις των αγγείων, μαζί με το τραύμα και τις νεοπλασίες, που δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αποτελούν τη μάστιγα που απειλεί τον σύγχρονο άνθρωπο, συνέχισε ο κος Κώτσης.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος προδιαθέτει την έκθεση του πληθυσμού στους μείζονες ή ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, η ηλικία >50 έτη προκαλούν τις στενώσεις των αρτηριών, οι οποίες με τη σειρά τους, σε συνδυασμό με την εγγενή δυνατότητα για θρόμβωση, ενίοτε προκαλούν τα οξέα αρτηριακά επεισόδια, προκαλώντας τελικά ισχαιμία σε ζωτικούς ιστούς.

Η θρόμβωση διεκδικεί επίσης σημαντικό ρόλο στις φλεβικές παθήσεις. Η σύγχρονη αγγειοχειρουργική καλείται να προφυλάξει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τις παθήσεις των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφαγγείων.

Ο 21ος αιώνας σηματοδοτήθηκε από ριζικές και επαναστατικές εξελίξεις της τεχνολογίας, οι οποίες ήδη έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, επεσήμανε ο κος Σωτήριος Γεωργόπουλος, αγγειοχειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος αγγειοχειρουργικής μονάδος στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» και εισερχόμενος πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.

Στις παθήσεις των αγγείων, οι αλλαγές ήταν επαναστατικές και επήλθαν μέσω της προόδου των βιοτεχνολογικών μέσων, που εξέτρεψαν τη θεραπευτική στρατηγική προς τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Μια εξίσου δραστική αλλαγή επήλθε μέσω της διάδοσης του διαδικτύου και της εξ αυτού συσσώρευσης μεγάλου όγκου πληροφοριών, τόσο σε γιατρούς όσο και σε ασθενείς.

Τέλος, σύμφωνα με τον κο Γεωργόπουλο, το υψηλό κόστος των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, σε συνδυασμό με την αρκετά συχνή μη ορθολογική χρήση τους έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα.

Οι αλλαγές αυτές έχουν επιβάλει την ανάγκη της άσκησης απόλυτα τεκμηριωμένης ιατρικής, αυτό που όλοι γνωρίζουμε σαν «evidence based medicine». Όσοι λοιπόν ασχολούνται με τις αγγειακές παθήσεις οφείλουν να είναι σε βάθος ενημερωμένοι έτσι ώστε να επιτυγχάνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση πόρων.

IMG 4836

Στη χώρα μας, τόνισε ο κος Βασίλειος Παπαβασιλείου, αγγειοχειρουργός, επιμελητής Α’, υπεύθυνος αγγειοχειρουργικού τμήματος Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο-Α. Φλέμιγκ», γενικός γραμματέας Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, στα αγγειοχειρουργικά τμήματα των νοσοκομείων εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικές για τη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των αγγειακών παθήσεων. Θέλω να τονίσω ότι όλο το φάσμα των αγγειακών παθήσεων αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Συνεπώς δεν είναι αναγκαίο οι ασθενείς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Οι δε νέοι ειδικευόμενοι αγγειοχειρουργοί μπορούν άριστα να εκπαιδευτούν στα ελληνικά νοσοκομεία.

Η σύγχρονη ιατρική, διευκρίνισε ο κος Κώτσης, δεν δημιουργεί υπερανθρώπους, αλλά βελτιώνει την ποιότητα ζωής, απαλλάσσοντας από τον πόνο ή προσπαθεί να ισιώσει λοξά μονοπάτια που ακολουθεί η φύση. Άλλοτε πετυχαίνει, άλλοτε όχι. Η προφύλαξη από τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη κάποιου νοσήματος αποτελεί επίσης ένα σημαντικό σημείο και αφορά όλους μας, με την προϋπόθεση να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Χρέος των επιστημονικών εταιρειών είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης τόσο προς τους επιστήμονες υγείας όσο και προς το κοινό.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι μετά την ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου που είναι σαφώς τεκμηριωμένοι, η προφύλαξη είναι ευθύνη και προσωπικό χρέος για όλους μας. Τα «άλογα του ανέμου», όπως λέγονται οι πολύχρωμες προσευχές των κατακτητών των Ιμαλαΐων δεν αρκούν. Ή κατά το ελληνικότερον «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο των δύο επιστημονικών εταιρειών που εκπροσωπούνται από αγγειοχειρουργούς αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση σχετικά με τις παθήσεις των αγγείων. Σήμερα όσο ποτέ είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση και σε αυτό το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας-Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής σημαντικοί ξένοι και Έλληνες επιστήμονες υψηλού κύρους θα αναπτύξουν τις σύγχρονες μορφές παρέμβασης για το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τα ανευρύσματα και τη φλεβική θρόμβωση. Θα παρουσιαστεί επίσης η σημαντική πρόοδος στην διαδερμική αντιμετώπιση της φλεβικής θρομβοεμβολής, που περιλαμβάνει τη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών και την πνευμονική εμβολή, ενώ η αποτελεσματικότητα των νέων ισχυρών φαρμακευτικών παραγόντων θα εξεταστεί διεξοδικά μέσα από τις μελέτες εγκρίτων γιατρών.

Δείτε κι αυτό:

Θρόμβωση: 4 σωτήρια μέτρα πρόληψης

Θρομβοεμβολή: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από τον «δολοφόνο» της καρδιάς