ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: Έρευνα για τη στάση των Ελλήνων σε βιοϊατρικά ζητήματα

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα με σκοπό την καταγραφή των στάσεων της ελληνικής κοινωνίας σε βασικά ζητήματα στις βιολογικές επιστήμες και την ιατρική.

Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: Έρευνα για τη στάση των Ελλήνων σε βιοϊατρικά ζητήματα

Η έρευνα θα διερευνήσει τις στάσεις των Ελλήνων σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, η ευθανασία, η δωρεά οργάνων, η επιλογή του φύλου και άλλων χαρακτηριστικών του παιδιού κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η στάση απέναντι στη γενετική τροποποίηση, στα πειράματα σε ζώα κ.ά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μια όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα των στάσεων αυτών θα αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για την ανάπτυξη των δράσεων της Επιτροπής, αλλά και για την ευρύτερη καλλιέργεια του σχετικού προβληματισμού στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Ρεθυμιωτάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ερωτήσεις σχεδιάστηκαν με βάση την ποικιλία των απόψεων που σχετίζονται με κάθε θέμα και συζητιούνται διεθνώς, ενώ η ίδια η Επιτροπή δεν παίρνει θέση, πέραν των όσων έχει κατά καιρούς υποστηρίξει στις δημοσιευμένες γνώμες και συστάσεις της.

Η Επιτροπή καλεί τον καθένα να συμβάλει στην έρευνα, απαντώντας ανώνυμα στις ερωτήσεις που περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)