ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θύμα του συνδρόμου εργασιακής εξάντλησης ο 1 στους 2 φαρμακοποιούς στην Ελλάδα

Θύμα του συνδρόμου εργασιακής εξάντλησης ο 1 στους 2 φαρμακοποιούς στην Ελλάδα

Ένας στους δύο φαρμακοποιούς στην Ελλάδα εμφανίζει υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης, καθώς και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση) λόγω του συνδρόμου "Burnout".

Ταυτόχρονα, ένας στους τέσσερις εμφανίζει χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας του (προσωπική επίτευξη).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα με τίτλο "Burnout among community pharmacists in Greece", την οποία εκπόνησε ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου, Εμμανουήλ Παπαβασιλείου.

Η μελέτη εξετάζει για πρώτη φορά το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης (job burnout) στους Έλληνες φαρμακοποιούς και εκπονήθηκε με βάση δείγμα 257 άτομων που συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2016.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας, έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (46,7%) είχαν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής εξάντλησης (15,6% χαμηλό και 37,7% μέτριο).

Επιπλέον, περίπου οι μισοί (47,1%) είχαν χαμηλό δείκτη αποπροσωποίησης (35,4% μέτριο και 17,5% χαμηλό). Σε ότι αφορά τον δείκτη επαγγελματικής εξουθένωσης, το 41,2% του δείγματος εμφάνισε μέτρια επίπεδα προσωπικής επίτευξης, το 27,6% χαμηλά και το 31% υψηλά.

«Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως, παρότι ένας στους δύο φαρμακοποιούς του δείγματος εμφάνισε υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση), καθώς και ένας στους τέσσερις εμφάνισε χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας (προσωπική επίτευξη), οι φαρμακοποιοί του δείγματος δεν έχουν απομακρυνθεί ή αποξενωθεί από τους ασθενείς/πελάτες τους, αφού τα επίπεδα αποπροσωποίησης παραμένουν χαμηλά», επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου και προσθέτει: «Αυτά είναι καλά νέα για το επίπεδο παρεχόμενης υπηρεσίας των φαρμακοποιών. Όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευημερία των φαρμακοποιών σε προσωπικό επίπεδο».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο) και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Μαΐου στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το οποίο διοργανώνει στις 6 και 7 Μαΐου σε ξενοδοχείο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μεταλλάξεις - Προβληματίζουν τα «ορφανά» κρούσματα

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στη Χαλκίδα - Προς αυστηρό lockdown ο δήμος

Αλλάζουν τα όρια των επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγά

MasterChef: Ο παίκτης που εντυπωσίασε τους κριτές - Ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι

Έρχονται μειώσεις φόρων: Τι αλλάζει - Ποιους αφορά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Κολχικίνη στη μάχη κατά του κορονοϊού: Ποιους ασθενείς αφορά - Πότε θα χορηγείται

Kορονοϊός - «Βόμβα»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου κύματος αν δεν τηρούνται τα μέτρα

Καλλιθέα: Τα πρώτα λόγια του εγγονού που μαχαίρωσε και σκότωσε τη γιαγιά του

Επίδομα θέρμανσης - Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!