ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δρομοκαΐτειο: Τραυματισμός νοσηλεύτριας από ψυχικώς πάσχοντα - Τι αναφέρει ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ

Επίθεση από ασθενή δέχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 μία νοσηλεύτρια στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Δρομοκαΐτειο: Τραυματισμός νοσηλεύτριας από ψυχικώς πάσχοντα - Τι αναφέρει ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής εκφράζει τη συμπαράστασή του στην τραυματία νοσηλεύτρια, την οποία χαρακτηρίζει «ένα ακόμη θύμα του πάσχοντος συστήματος ψυχικής υγείας».

Ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ - ΕΣΥ νομού Αττικής αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Τα περιστατικά βίας και επιθέσεων εναντίον του προσωπικού αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, χωρίς δυστυχώς να καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων (που παρά τις προτάσεις μας, είναι ανύπαρκτο).

Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών δομών, έχουν οδηγηθεί στην πλήρη σωματική και ψυχική εξουθένωση, καθώς αναγκάζονται να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις ένα σύστημα ψυχικής υγείας με πάρα πολλά προβλήματα. Πασχίζουν και μοχθούν καθημερινά για τη παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στο καταρρέον ΕΣΥ και όχι μόνο δεν ανταμείβονται, έστω ηθικώς, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους κατά την παροχή της εργασίας τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι, αντιμετωπιζόμενοι σαν κοινοί εγκληματίες και ως τα εξιλαστήρια θύματα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας.

Αν και είναι αυτονόητο, σημειώνουμε ότι οι αρμοδιότητες των Νοσηλευτών αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής επιστήμης και είναι παράνομο και επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, να τους ανατίθεται ο ρόλος του φύλακα, σε κλινικές όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμες εισαγωγές ψυχιατρικών περιστατικών, κατά παράβαση των υπ’ αριθμ. Υ4δ/12861/ 16.10.2000 & & Υ4δ/16009/14.12.2000 Υπουργικών αποφάσεων, όπως τροποποιήθηκαν από την υπ’ αριθ. Υ4δ/4962/9.4.2001 και την Υ4δ/9989 ΦΕΚ Β 924 2001 Υπουργική απόφαση και ισχύουν σήμερα.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, με σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας, αλλά και μόνη η εξαγγελία "στόχων" από τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκ της ελλείψεως προσωπικού, απαξιώνονται ως επιστήμονες αλλά και ως άνθρωποι, μιας και θεωρείται ασήμαντο γεγονός ακόμη και να απολέσουν τη ζωή τους.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς-κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια (άρθρο 69 ΠΚ), έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι "ακίνδυνοι" για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς, γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η εδώ και έτη μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας!

Επίσης, επισημαίνουμε ότι τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας ξεπερνούν το 60% των νοσηλευομένων και η εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από τους ασθενείς είτε κατά την εισαγωγή τους, είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελεί καθημερινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση, διαμορφώνει μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Στο συγκεκριμένο τμήμα οξέων περιστατικών που τραυματίστηκε η συνάδελφος εκτελούσαν βάρδια μόλις δύο άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα) για 31 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε δύο ορόφους!

Είναι τέλος γεγονός ότι στα τμήματα οξέων περιστατικών νοσηλεύονται ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε αυτά, όπως ασθενείς με νοητική υστέρηση ή με το καθεστώς του άρθρου 69 του ΠΚ, εξαρτημένοι από ουσίες και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ειδικές θεραπευτικές μονάδες.

Από όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι είναι σήμερα επιτακτική όσο ποτέ η εφαρμογή της Νομοθεσίας και η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και την πρόληψη κάθε κίνδυνου που δύναται να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος είναι ακραία επικίνδυνη και είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον τραγικών εξελίξεων, με ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής!

Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο έννομο αγαθό και η προστασία του είναι ανεπίτρεπτο να εγκαταλείπεται στο τυχαίο γεγονός της επέμβασης προσώπων που δεν έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση κατά το Νόμο (συναδέρφων, συνοδών κ.α), με την Πολιτεία να παραμένει απούσα και άφαντη, απλός θεατής των γεγονότων.

Ως Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη δοκιμαζόμενη συνάδελφο και καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την εγκληματική αμέλεια της Πολιτείας, σχετικά με την προστασία εργαζομένων και ασθενών, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της, για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές δομές και να παράγει έργο κατ’ εφαρμογή των νομοθετικών επιταγών, προτού θρηνήσουμε θύματα, εξασφαλίζοντας το αυτονόητο σε ένα υποτιθέμενο ευνομούμενο Κράτος: την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια εργαζομένων και ψυχικά πασχόντων».