ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πνιγμός: Οι μεσημεριανές ώρες οι πλέον επικίνδυνες - 400 πνιγμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Πνιγμός: Οι μεσημεριανές ώρες οι πλέον επικίνδυνες - 400 πνιγμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 400 Έλληνες χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καίτοι βρισκόμαστε σε μία χώρα καθαρά νησιωτική με έντονο το στοιχείο της θάλασσας γύρω μας. Πραγματικά φαντάζει ειρωνεία.

Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.

Η αναλογία αντρών γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά.

bigstock Life Preserver On Sandy Beach 85784135

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μέσα και γύρω από το νερό, μπορεί να συμβούν. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, εφιστώντας την προσοχή όλων μας και την ανάγκη για εκπαίδευση.

Διαβάστε ακόμη:

Τι είναι ο «ξηρός πνιγμός» που απειλεί τα μικρά παιδιά

 

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από πνιγμό ή τραυματισμό για τα παιδιά με αυτισμό

Ο τρόπος ζωής που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά τουλάχιστον 7 χρόνια

BEST OF NETWORK

PlusQueen