ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ποτάμι για τις ΤΟΜΥ: Το υπ. Υγείας να κάνει την αυτοκριτική του για την αποτυχία της στελέχωσης

Το Ποτάμι για τις ΤΟΜΥ: Το υπ. Υγείας να κάνει την αυτοκριτική του για την αποτυχία της στελέχωσης

«Τα αποτελέσματα της προκήρυξης των ΤΟΜΥ δείχνουν για ακόμη μία φορά, ότι χωρίς ουσιαστικό και συστηματικό σχεδιασμό, οι όποιες «καλές» προθέσεις δεν προχωρούν όπως πρέπει, και η Πολιτεία βρίσκεται έκθετη απέναντι στους πολίτες» σχολιάζει το Ποτάμι, με αφορμή τα αποτελέσματα της προκήρυξης για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας. 

Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τη στελέχωση των 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας, ανέρχονται σε 22.678, ωστόσο η πλειοψηφία που εκδήλωσε ενδιαφέρον, δεν είναι γιατροί, αλλά νοσηλευτές ΤΕ (2.605) και διοικητικό - οικονομικό προσωπικό (9.427).

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «παρά την περί του αντιθέτου εσκεμμένη φημολογία, εκδήλωσε ενδιαφέρον ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά όχι δυστυχώς στην περιφέρεια και στα νησιά.

«Βέβαια, εδώ να υπογραμμίσουμε ότι το βάρος αυτής της -τουλάχιστον μερικής- αποτυχίας δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Υγείας αλλά και συνολικά την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, οι οποίοι διατυμπάνιζαν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι σε πλήρη λειτουργία οι 239 ΤΟΜΥ ανά την Ελλάδα»», τονίζει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

Το Ποτάμι, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τον Αύγουστο, μαζί και με άλλες ενστάσεις και τον εντοπισμό θολών σημείων, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τους κ. Ξανθό και κ. Πολάκη για τα προβλήματα υλοποίησης του σχεδίου, κυρίως λόγω της αδυναμίας στελέχωσης των ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, όπως δεν εισακούστηκαν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι με τους οποίους δεν επιθυμεί να συνδιαλέγεται το Υπουργείο Υγείας, και έτσι ο πυρήνας των ΤΟΜΥ που είναι οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής και παθολογίας γύρισαν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και μόλις το 38% (364 άτομα) εκδήλωσε ενδιαφέρον για 956 θέσεις!

Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, αντί το Υπουργείο να αναζητεί το εύκολο άλλοθι στη μετανάστευση πολλών ιατρών στο εξωτερικό, να κάνει την αυτοκριτική του έστω και καθυστερημένα και να ενημερώσει την κοινωνία για το τι θα πράξει από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην αποτύχει το όλο εγχείρημα αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ξεκινώντας με το ποιες ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν στο άμεσο επόμενο διάστημα και σε ποιες περιοχές».

Διαβάστε ακόμη:

Στελέχωση ΤΟΜΥ: Χιλιάδες νοσηλευτές & διοικητικοί, είπαν το Ναι, σε αντίθεση με τους γιατρούς

 

ΙΣΑ: Μόλις 98 Ναι για κάλυψη 195 θέσεων στις ΤΟΜΥ - Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στην ΠΦΥ

Φωτήλας: Οι ΤΟΜΥ στα «αζήτητα» από τους ιατρούς;

BEST OF NETWORK

PlusQueen