ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Λευκάδας: Παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση δύο καθαριστριών

Παραστάσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, αρχικά στη διοίκηση του Νοσοκομείου Λευκάδας (12μ.μ.) και ακολούθως στον ΟΑΕΔ (1μ.μ.) ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, για την απόλυση δύο εργαζομένων στην καθαριότητα με ατομικές εργολαβικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά από δουλειά χρόνων.

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Λευκάδας: Παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση δύο καθαριστριών

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει:

«- Καμιά απόλυση συμβασιούχου! Να καταργηθεί το αίσχος των ατομικών συμβάσεων.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα.

- Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα!

- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στην Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Απολύουν εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου μετά από δουλειά χρόνων!

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της νέας προκήρυξης για την καθαριότητα του νοσοκομείου Λευκάδας όπου προβλέπονται "10 ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και όχι πέραν τις 31/12/2018" και στη συνέχεια όπως ξεκάθαρα δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η καθαριότητα θα δοθεί στις "πολυδιαφημιζόμενες" από την κυβέρνηση ΚΟΙΣΝΕΠ. Εταιρείες από την πίσω πόρτα δηλαδή!

Δυο συναδέλφισσες αφού τους ξεζούμισαν τόσα χρόνια οι εργολάβοι, το αστικό κράτος με τις κυβερνήσεις του και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ατομικές εργολαβικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πετάγονται σαν "στυμμένες λεμονόκουπες" στην ανεργία και προστίθενται στο μακρύ κατάλογό της.

Ευθύνες έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου που εφαρμόζει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου γιατί στην προκήρυξη του νοσοκομείου για τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, δεν ερμήνευσε ορθά... το "Παράρτημα Ανακοινώσεων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου" που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, αποκλείοντας έτσι τις συναδέλφισσες από το διαγωνισμό.

Το Παράρτημα Ανακοινώσεων που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου με ημερομηνία 31-3-2017, ορίζει ότι "για τις θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), που αφορούν το προσωπικό καθαριότητας ο φορέας δύναται να ορίσει στην οικεία ανακοίνωση ότι δεν απαιτείται απολυτήριος τίτλος σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Ν. 2527/1997". Και ο νόμος 2527/1997 αναφέρει ξεκάθαρα ότι "εξαιρούνται οι απασχολούμενοι εργάτες σε χειρωνακτικές εργασίες και... το προσωπικό καθαριότητας" από την υποχρέωση να έχουν το τυπικό προσόν, στη προκειμένη περίπτωση το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.

Ταυτόχρονα καλούνται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, το δικαίωμά τους στη ζωή δηλαδή, αφού οι συμβάσεις ντροπής ορίζουν σαφώς ότι "δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία πέραν τις 31/12/2018" παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων!

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, παραμένουν απλήρωτες για δουλειά που πραγματοποίησαν από το Μάιο και τους χρωστά η Διοίκηση το μεγαλύτερο μέρος της άδειάς τους, που σίγουρα θα την χάσουν !

Διευρύνονται μέρα με τη μέρα οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα στο νοσοκομείο. Ήδη έχουν φτάσει τους 44, το 25% δηλαδή του συνόλου των εργαζομένων.

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας δουλεύουν εδώ και ένα χρόνο 13 εργαζόμενοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, συνολικά 2.870 σε όλα τα νοσοκομεία. Εργαζόμενοι που θεωρούνται από την κυβέρνηση και την ΕΕ "ωφελούμενοι" (έτσι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα λέγεται η δουλειά), εργαζόμενοι που ήρθαν στα νοσοκομεία μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας. Οι συνάδελφοι αυτοί πέρασαν από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, έχουν αξιολογηθεί δουλεύοντας μόνοι τους βάρδιες στο νοσοκομείο και εδώ και ένα χρόνο προσφέρουν ώστε να κρατηθούν όρθια μιας και μόνιμες προσλήψεις δεν γίνονται.

Στις αρχές του 2018 τελειώνουν οι συμβάσεις τους και θα απολυθούν και θα οδηγηθούν ξανά στην ανεργία. Η απώλειά τους θα επιβαρύνει και τους υπολοίπους εργαζόμενους που θα δεινοπαθήσουν για να καλύψουν τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στα τμήματα και τις κλινικές, αλλά και τους ασθενείς που θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην υγειονομική τους φροντίδα.

Όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία, με φτηνούς εργαζόμενους, φτηνές και περιορισμένες παροχές υγείας για τους ασθενείς, οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων είναι προαπαιτούμενο για τη "δίκαιη ανάπτυξη" που παπαγαλίζει η κυβέρνηση που καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού που τη βιώνουν στο πετσί τους!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουμε μαζί δυναμική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και άρχουσας τάξης που μας θέλουν δούλους, με μισή δουλειά, μισή ζωή για να αυξάνουν τα κέρδη τους μια χούφτα παράσιτα πολυεκατομμυριούχοι που υπηρετεί και η σημερινή "αριστερή" κυβέρνηση.

Κανείς να μη συμβιβαστεί με τις απολύσεις συναδέλφων μας, τη στιγμή μάλιστα που η εντατικοποίηση στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο προ πολλού και υπάρχει ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων!».