ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση της αλλεργίας στα φιστίκια

Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση της αλλεργίας στα φιστίκια

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος το οποίο μπορεί να εντοπίσει με ευκολότερο, φθηνότερο και ανώδυνο τρόπο τα παιδιά που έχουν αλλεργία στα φιστίκια.

Το νέο τεστ, το οποίο αναζητά βιοδείκτες που απελευθερώνουν τα λευκά ανοσοκύτταρα του αίματος, έχει ποσοστό επιτυχίας 98% στις διαγνώσεις, όπως έδειξε η δοκιμή του σε 174 παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Αλεξάντρα Σάντος του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αλλεργίας και κλινικής ανοσολογίας Journal of Allergy and Clinical Immunology, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, δήλωσαν ότι το νέο τεστ υπερτερεί σε σχέση με τα τωρινά ακριβά, χρονοβόρα και λιγότερο ακριβή τεστ.

Η αλλεργία στα φιστίκια –μία από τις συχνότερες παιδικές τροφικές αλλεργίες– συνήθως επιβεβαιώνεται αφενός με ένα τεστ τρυπήματος του δέρματος (που μετρά την παρουσία των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης IgE), αφετέρου με δοκιμαστική χορήγηση στα παιδιά ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων φιστικιών.

Το νέο τεστ, με την ονομασία Mast Activation Test, κοστίζει μόνο το ένα πέμπτο σε σχέση με τα τωρινά. Θα πραγματοποιείται όταν το πρώτο τεστ (τρύπημα του δέρματος) δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα και προτού τα παιδιά υποβληθούν στο τεστ διατροφής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να μειώσουμε κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των ακριβών και αγχωτικών τεστ διατροφής, αποφεύγοντας παράλληλα να υποβάλουμε τα παιδιά στο να βιώσουν την εμπειρία των αλλεργικών αντιδράσεων».

Η φαγούρα του δέρματος, οι πόνοι στο στομάχι και η αίσθηση ασφυξίας στον λαιμό και στους πνεύμονες είναι ανάμεσα στα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων. Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη χρήση του τεστ και σε άλλες τροφικές αλλεργίες πέρα από τα φιστίκια.

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Οι τροφές στην εγκυμοσύνη που προστατεύουν τα παιδιά από τις αλλεργίες

Αλλεργία στα φιστίκια: Οι οδηγίες των ειδικών για πρόληψη στα παιδιά

BEST OF NETWORK