ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερις στους 10 Έλληνες δεν αθλούνται ποτέ!

Τέσσερις στους 10 Έλληνες δεν αθλούνται ποτέ!

Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 28%.

Σε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (eurostat), 19,4% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αθλούνται από μια έως 3 ώρες την εβδομάδα, 15,4% απο 3 έως 5 ώρες και 20,8% πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα. Καταγράφεται και ένα ποσοστό 1,5% ατόμων που αθλούνται λιγότερο από μια ώρα σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τουλάχιστον 4 στους 10 (42,9%) αναφέρουν ότι δεν αθλούνται καθόλου!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 28% των ατόμων από 16 ετών και πάνω δηλώνουν οτι δεν ασκούνται. Σε μια τυπική εβδομάδα, περίπου 1 στους 3 Ευρωπαίους ασκείται συνολικά μέχρι 3 ώρες, 17% 3-5 ώρες και 28% από 5 ώρες και πάνω.

«Πρωταθλητές» Ευρώπης στις αθλητικές δραστηριότητες αναδεικνύονται κατά σειρά επίδοσης, Ρουμάνοι, Δανοί και Ολλανδοί, με ποσοστά άσκησης από 91% έως 96%.

Η χειρότερη επίδοση καταγράφεται στην Κροατία, με μόνο 36% του πληθυσμού άνω των 16 να δηλώνει ότι αθλείται έστω και λίγο κάθε εβδομάδα.

ασκηση

Η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή γενικότερα έχει συνδεθεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, από ήπια όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις μέχρι πολύ σοβαρά όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.

Πρόσφατα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δείχνουν πως όσοι περνούν 6 ή περισσότερες ώρες καθιστοί, κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα κατά 19% περισσότερο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται λιγότερες από τρεις ώρες.

Η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για 14 παθήσεις, ανάμεσά τους τον καρκίνο, την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό, το διαβήτη, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες.

Διαβάστε επίσης:

4 στους 10 Ευρωπαίους και 1 στους 5 Έλληνες κάνουν καθιστική δουλειά

Πρόωρος θάνατος: Πόση άσκηση μειώνει τον κίνδυνο και σε ποιο βαθμό

BEST OF NETWORK

PlusQueen