ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Νέες διευκρινίσεις για το θέμα της εργασιακής εξουθένωσης

Η εργασιακή εξουθένωση είναι «ένα φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία», όχι ασθένεια, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

ΠΟΥ: Νέες διευκρινίσεις για το θέμα της εργασιακής εξουθένωσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η εργασιακή εξουθένωση ή «burn out» όπως άτυπα ονομάζεται παγκοσμίως είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία και δεν είναι ασθένεια, διευκρινίζει με νέα ανακοίνωση ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι πλέον περιλάμβανε την υπερκόπωση στην εργασία στη Διεθνή Κατάταξη των ασθενειών του με τον εκπρόσωπο του να διορθώνει την πρώτη ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι το burn-out περιλαμβανόταν ήδη στην προηγούμενη κατάταξη στο κεφάλαιο: «Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το ότι περιλαμβάνεται σε αυτό το κεφάλαιο σημαίνει ακριβώς ότι το burn-out δεν νοείται ως μια ιατρική κατάσταση αλλά μάλλον ως φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία», σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες.

Το burn-out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα».

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burn-out «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με το επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Υπερκόπωση: "Όταν το σύστημα δεν τραβάει"