ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχύσαρκοι ασθενείς με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο με εισαγωγή σε νοσοκομείο

Παχύσαρκοι ασθενείς με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο με εισαγωγή σε νοσοκομείο

Η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού, με τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, έχει «τρομοκρατήσει» κυβερνήσεις και κοινωνίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρεθεί το φάρμακο και στη συνέχεια το εμβόλιο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι και οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών.

Εν μέσω πανδημίας, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της παχυσαρκίας, η οποία οδηγεί στην κατάταξη των σοβαρά υπέρβαρων συνανθρώπων μας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, σε περίπτωση λοίμωξης. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε πολλές χώρες (πχ. υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι για εβδομάδες, ακόμα και αυτών που δε νοσούν) έχουν επίδραση στην κινητικότητα και τη φυσική άσκηση, γεγονός που ακόμα και για μικρά διαστήματα, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικής νόσου. Επιπλέον, υπό τις συνθήκες αυτές, συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και έτοιμου φαγητού, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του βάρους.

Με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα είναι πολλοί οι ασθενείς που θα προσβληθούν από κορονοϊό. Η διαχείριση των ασθενών αυτών στις εντατικές είναι εξαιρετικά προβληματική, γιατί είναι δύσκολη η διασωλήνωσή τους, δύσκολη η διερεύνησή τους πχ με αξονική τομογραφία, αφού οι τομογράφοι έχουν περιορισμό στα κιλά και δύσκολος ο χειρισμός και η μεταφορά τους.

obesity2

Ειδικά κρεβάτια και συστήματα μεταφοράς, καθώς και ειδικούς τομογράφους διαθέτουν τα Κέντρα Χειρουργικής Παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να μην είναι διαθέσιμα σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Οι συνυφασμένες με την παχυσαρκία συννοσηρότητες των πνευμόνων, της καρδιάς και των αγγείων κλπ καθιστούν τους ασθενείς αυτούς ακόμα πιο ευάλωτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Παχυσαρκίας ενημερώνει συνεχώς για οποιαδήποτε σχέση της νόσου Covid-19 με την παχυσαρκία με συνεχείς οδηγίες, συλλέγοντας δεδομένα από τις διάφορες χώρες και συστήματα υγείας.

Τι έδειξαν επιστημονικές μελέτες για την παχυσαρκία και τον νέο κορονοϊό

Αξίζει να σημειωθεί πως η παχυσαρκία, όταν αφορά σε ασθενείς κάτω των 60 ετών, διπλασιάζει τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας και τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases. Η πρόσφατη μελέτη από το New York School of Medicine/NYU Langone Health, έδειξε ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς κάτω των 60 ετών είχαν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν για Covid-19 και αυξημένες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συγκεκριμένα, σε 3.615 ασθενείς που βγήκαν θετικοί για Covid-19, το 21% είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30-34 kg/m2 ενώ 595 ασθενείς είχαν ΔΜΣ ≥ 35 kg/m2. Στους ασθενείς άνω των 60 ετών, η παχυσαρκία δεν ήταν προγνωστικός παράγοντας για εισαγωγή στη ΜΕΘ. Το εύρημα αυτό έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, αφού στις ΗΠΑ το 40% των ενήλικων έχουν ΔΜΣ ≥ 30 kg/m2. Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές Arthur Simonnet και συνεργάτες, από τη Lille της Γαλλίας (2) διαπίστωσαν αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας σε ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, ενώ παρατήρησαν επίσης ότι η σοβαρότητα της νόσου COVID-19 αυξανόταν, όσο πιο παχύσαρκος ήταν ο ασθενής. Αρκετοί από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν νεότεροι, με μόνο παράγοντα κινδύνου την παχυσαρκία. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι παχύσαρκοι που ήταν νέοι ασθένησαν γρηγορότερα.

Είναι λοιπόν καλό να βρισκόμαστε όλοι σε επαγρύπνηση, ώστε και να προστατεύσουμε παχύσαρκους ανθρώπους και να τους ενημερώνουμε για την κατάσταση της υγείας τους, που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «απλά κάποια λίγα κιλά παραπάνω».

 

pappis

Χαρίλαος Παππής
Δ/ντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία
Υπεύθυνος Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής
τ. Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Βραβευμένος για την παγκόσμια προσφορά του από το IFSO

1

BEST OF NETWORK

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό

Εστίαση: Πότε αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» μετά το Πάσχα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: H επιδημία είναι ακόμη εδώ - Η προϋπόθεση για άνοιγμα της εστίασης

Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra

Ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει το «φλερτ» προς τη μεσαία τάξη αναζητώντας «νέα κοινωνική συμμαχία»

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Μικρή η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: «Τρέχουν» οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέες κινήσεις στην ελληνοτουρκική «σκακιέρα»: Στην Αθήνα ο Λίβυος πρόεδρος

Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;

«Σόρυ, Τζέιμς, αλλά αν είσαι εσύ μια φορά π….να, εγώ είμαι δέκα»: Παππάς non stop στο Survivor (vid)

Τα «μυστικά» του Τιτανικού: Ο «Τιτάνας», η πυρκαγιά και οι τέσσερις Έλληνες