ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάθλιψη: Πόσο επηρεάζει το αν κάποιος θα αποκτήσει παιδιά

Η κατάθλιψη, ακόμα και στην ήπια μορφή της, αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει το αν κάποιος θα κάνει παιδιά, σύμφωνα με νέα φινλανδική έρευνα. 

Κατάθλιψη: Πόσο επηρεάζει το αν κάποιος θα αποκτήσει παιδιά

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το εθνικό μητρώο της Φινλανδίας για 1,4 ενήλικες, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση της διαγνωσμένης κατάθλιψης και των πιθανοτήτων απόκτησης παιδιών, του αριθμού των παιδιών και της ηλικίας κατά την πρώτη τεκνοποίηση για άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν στη χώρα μεταξύ 1960 και 1980.

«Ένα από τα κύρια ευρήματα ήταν ότι η κατάθλιψη συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών και μικρότερο αριθμό παιδιών. Η κατάθλιψη συνδέθηκε επίσης με μια ελαφρώς χαμηλότερη ηλικία πρώτης τεκνοποίησης», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Kateryna Golovina.

Οι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν παιδί σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κατάθλιψη, ενώ οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν παιδί από τις γυναίκες χωρίς κατάθλιψη.

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Μια σημαντική παρατήρηση ήταν ότι οι πιθανότητες τεκνοποίησης επηρεάστηκαν από τη σοβαρότητα της κατάθλιψης: για τους άνδρες, ακόμη και η ήπια κατάθλιψη σχετιζόταν με χαμηλότερη πιθανότητα τεκνοποίησης, ενώ για τις γυναίκες η σχέση αφορούσε μόνο τη σοβαρή κατάθλιψη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τις πιθανότητες κατάθλιψης επηρέαζαν οι διαφορές στην εκπαίδευση.

«Μεταξύ ανδρών και γυναικών με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάθλιψη σχετιζόταν με χαμηλότερη πιθανότητα να κάνουν παιδιά αλλά κάνουν λιγότερα παιδιά γενικά. Όσον αφορά τους συμμετέχοντες με βασική εκπαίδευση, δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες η κατάθλιψη σχετιζόταν με μεγαλύτερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών», λέει η Kateryna Golovina.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην πιθανότητα τεκνοποίησης, γι’ αυτό η έγκαιρη πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία της είναι ζωτικής σημασίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience.