ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΙΣΑ πήρε το όπλο του και πυροβολεί την ηγεσία του υπ. Υγείας διεκδικώντας λύσεις

Τα μαχαίρια του ακονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ο οποίος έχει συγκαλέσει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου, σε κοινή συνεδρίαση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τις Επαγγελματικές Ενώσεις και Επιστημονικούς φορείς Ιατρικών Εταιρειών στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας, όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα της υγείας, διεκδικώντας παράλληλα λύσεις.

Ο ΙΣΑ πήρε το όπλο του και πυροβολεί την ηγεσία του υπ. Υγείας διεκδικώντας λύσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η υποχρηματοδότηση της Υγείας, οι θάνατοι από τη γρίπη, η υποστελέχωση του ΕΣΥ, η ένδεια σε κρεβάτια στις ΜΕΘ των Δημοσίων Νοσοκομείων, η καταστροφή του ιατρείου της γειτονιάς και η μαζική μετανάστευση των ιατρών, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο, παρά μόνο δραστική αντιμετώπιση με μαζική κινητοποίηση, αναφέρει στο κάλεσμά του ο ΙΣΑ και δεν αφήνει αμφιβολία ότι θέλει να χτυπήσει ακόμη μία φορά, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το τελευταίο διάστημα ο ΙΣΑ σταθερά και συστηματικά, έχει ξεκινήσει έναν ανοιχτό πόλεμο κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και προσωπικά κατά του υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, μιλώντας ξεκάθαρα για καταστροφική πολιτική αλλά και πλήρη ανεπάρκεια της ηγεσίας.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο ΙΣΑ ζητά την «κεφαλή» του κ. Ξανθού και την παραίτησή του, χωρίς ωστόσο να χαρίζεται και στις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργίου Υγείας.

Ο ΙΣΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, μιλάει για δραματικές μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλειστά 200 κρεβάτια ΜΕΘ ενώ καθημερινά περισσότερα από 50 άτομα που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη επιστημονικά πρακτική που έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλούς ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, τονίζει με νόημα.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται στις μεγάλες δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ, στα ακέφαλα νοσοκομεία, καθώς και στα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου με πρωτοφανή προχειρότητα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Για παράδειγμα, άλλαξε τον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, χωρίς να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν κάνει τις απαραίτητες προμήθειες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις έμειναν για εβδομάδες, χωρίς τη θεραπεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Πρόκειται πράγματι για σκληρές επισημάνσεις οι οποίες μάλιστα εκστομίζονται από έναν γιατρό.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, δεν είναι λιγότερο σκληρό, επισημαίνοντας:

«Ο κ. Πατούλης εκμεταλλευόμενος τις πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους, ψεύδεται, χυδαιολογεί και προκαλεί, ακόμα και όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Στόχος του δεν είναι η υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας ή των συμφερόντων των γιατρών και της Αυτοδιοίκησης, αλλά η υστερική αντικυβερνητική ρητορεία και η προσωπική προβολή», τονίζει το γραφείο τύπου του υπουργείου υγείας σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Έχει μείνει μόνος απ’ όλες τις εκπροσωπήσεις των γιατρών και των υπολοίπων υγειονομικών, να ζητά επί καθημερινής βάσης την παραίτηση του υπουργού Υγείας: τη μια για όλα τα δεινά της Υγείας, την άλλη για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τους θανάτους από τη γρίπη, την άλλη για τη δήθεν μετάθεση του κόστους του ΕΣΥ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνιστούμε αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα».

Δεν γνωρίζουμε ποιός θα κερδίσει στο τερέν- ίσως δεν έχει και τόση σημασία- αλλά το θέμα είναι να βγει τουλάχιστον κερδισμένη η δημόσια υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Υπ. Υγείας: Ο κ. Πατούλης ψεύδεται, προκαλεί και κινείται από προσωπική προβολή

Η υγεία, μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ Ν. Δημοκρατίας και κυβέρνησης