ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

"Εξουθενωμένο" δηλώνει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών

"Εξουθενωμένο" δηλώνει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών

Εργασιακά εξουθενωμένο δηλώνει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ιατρικών λαθών, κακή απόδοση και ανθυγιεινές συνήθειες διαβίωσης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα συμπεράσματα της έρευνας «Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών».

Η μελέτη, που διήρκησε από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2014, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Επαγγελματική εξουθένωση και οργάνωση νοσοκομείων», στο οποίο μετέχουν ως εταίροι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης είναι μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική/πνευματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση/κυνισμό και μειωμένη αίσθηση επίτευξης.

Ειδικότερα στους γιατρούς φαίνεται ότι συνδέεται και με κατάχρηση αλκοόλ και ηρεμιστικών, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν στοιχεία από 4.000 γιατρούς σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και 700 γιατροί από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα

Τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής κόπωσης (49,1%) καταγράφονται στους ειδικευόμενους, ενώ από το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών με συμπτώματα εξουθένωσης, το 63,6% είναι γυναίκες.

Όσον αφορά τις ειδικότητες, οι πιο επιβαρυμένοι φαίνεται ότι είναι οι παιδίατροι καθώς το 45,5% αυτών εμφανίζει συμπτώματα «burnout».

Ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι με 34,3%, οι χειρουργοί με 32,5% και οι παθολόγοι με 23,1%. Επιπλέον, το 31,8% συνολικά των γιατρών εμφανίζουν συναισθηματική εξάντληση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση ότι, όσο σπανιότερη είναι η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα σφάλματος εν ώρα εργασίας, ειδικά σε παθολόγους και παιδιάτρους. Επίσης, στους χειρουργούς όσο μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους στο επάγγελμα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς.

Τέλος, το 50% των γιατρών τρώει πρωινό λιγότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ το 10% δεν τρώει καθόλου πρωινό. Επίσης, το 34,3% επιλέγει το πρόχειρο φαγητό πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το 44,7% των γιατρών είναι καπνιστές, εκ των οποίων το 10,3% καπνίζει περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα. Το 50% ασκείται ελάχιστα, λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα και το 11% όταν πίνει, καταναλώνει περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ τη φορά.

Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας

Με βάση τα αποτελέσματα του έργου, πρόκειται να συσταθεί στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015 και θα έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους γιατρούς και σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας υγείας των ασθενών, καθώς και την πρόληψη των ιατρικών λαθών.

 

BEST OF NETWORK

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον

Καιρός - Αρναούτογλου: «Προσοχή! Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθούν τα μοντέλα»

Νταϊάνα: Το άδοξο τέλος της θλιμμένης πριγκίπισσας και οι θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το δυστύχημα

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Έρχεται και τρίτο κύμα - Μην περιμένετε σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα

Lockdown: Ανοίγουν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας τα μαγαζιά με εποχικά είδη - Πώς θα λειτουργούν

Colpo grosso με τα Αrleigh Burke - Αίτημα στις ΗΠΑ για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά

Survivor - Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι 2 πρώτοι Διάσημοι, πάει για... βόμβα ο Ιλιτζαλί

Η ερειπωμένη βίλα που γυρίστηκε η «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης» (video)

Big Brother αποχώρηση: Η ανατροπή και τα κλάματα (video)

Το «Χαμένο Σμήνος» και η «γέννηση» του Τριγώνου των Βερμούδων

Ο καιρός σήμερα Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου

«Το πνεύμα του κακού»: Η... κατάρα της ταινίας, πέντε ηθοποιοί πέθαναν - Η θεωρία των σκελετών!