ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παράλληλο Πρόγραμμα: Ψηφίζεται σήμερα, με αλλαγές εις βάρος ομάδας ανασφάλιστων

Με τα μάτια στραμμένα στην Βουλή βρίσκεται σήμερα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με αφορμή την τελική συζήτηση αλλά και ψήφιση του Παράλληλου Προγράμματος, το οποίο περιέχει και την ρύθμιση για τους ανασφάλιστους.

Παράλληλο Πρόγραμμα: Ψηφίζεται σήμερα, με αλλαγές εις βάρος ομάδας ανασφάλιστων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μια ρύθμιση την οποία αναμένουν ιδιαίτερα οι ευπαθείς αυτές ομάδες, άνθρωποι που έχουν απολέσει την ασφάλισή τους αλλά και άτομα που είναι λειτουργικά ανασφάλιστoι, καθώς στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, πολλοί μπορεί να εργάζονται μεν, αλλά είτε να πληρώνονται με μαύρα χρήματα, είτε οι επιχειρηματίες να μην καταθέτουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι ο τελικός αριθμός των ανασφάλιστων να ξεπερνά κατά πολύ τα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ που αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Επομένως, τα 100 εκατ. ευρώ –τα οποία εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα λάβουν οι ανασφάλιστοι– και μάλιστα από τον υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ είναι μάλλον ένα μικρό ποσό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ποσό αυτό, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα καλύψει τους ανασφάλιστους τόσο φαρμακευτικά, όσο και σε διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και σε υπηρεσίες υγείας.

Και ερχόμαστε στο διά ταύτα: Διότι στην πραγματικότητα οι ανασφάλιστοι με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, δεν θα έχουν πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις. Και αυτό, διότι το κείμενο του νομοσχεδίου έχει δύο βασικές αλλαγές, από αυτές που ίσχυαν τον Απρίλιο του 2015- ημερομηνία κατά την οποία θεμελιώθηκε το ζήτημα αυτό. Στο σημερινό κείμενο λοιπόν, δεν περιλαμβάνονται οι προσθήκες που αφορούν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας των δικαιούχων που έχουν παρακολουθήσει προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ καθώς και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και ειδικότερα παιδιά κάτω των 18 ετών, έγκυες και ασθενείς με ψυχικά νοσήματα. Και φυσικά όπως είπαμε παραπάνω δεν περιλαμβάνεται και η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Το onmed επικοινώνησε με έναν άνθρωπο της υγείας, ο οποίος γνωρίζει εκ βαθέων το ζήτημα, τον καρδιολόγο κ. Γιώργο Βήχα, ο οποίος υπηρετεί στο ΠΕΔΥ Αγ. Δημητρίου, είναι μέλος του ΙΣΑ και από τους πρώτους εθελοντές στο Μητροπολιτικό Κοινωνικοί Ιατρείο Ελληνικού. Όπως αναφέρει, οι παραπάνω ρυθμίσεις αναμένεται να περάσουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με Κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί δεν περνούν σήμερα οι ρυθμίσεις αυτές, και χρειάζεται αυτό να συμβεί με μία υπουργική απόφαση αργότερα.

Ακόμη, είναι εύλογο να αναρωτιέται ο ίδιος, όπως και ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, τελικά έχουμε ασθενείς δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα, ή τι σόι ελεύθερη και καθολική πρόσβαση είναι αυτή; Διότι οι ανασφάλιστοι κάποτε είχαν ασφάλιση και είχαν πληρώσει αδρά για τις εσφορές τους. Δεν είναι δυνατόν να παραγράφονται όλα αυτά εν μία νυκτί!

Διαβάστε ακόμη:

Η υγεία, μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ Ν. Δημοκρατίας και κυβέρνησης

Σκληρή απάντηση υπ. Υγείας στην «Μαύρη Βίβλο» της Ν.Δ: Προσβάλλει την νοημοσύνη των πολιτών

Η μάχη μόλις ξεκίνησε: Η Ν. Δημοκρατία αποδομεί το κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Μαύρη Βίβλος της υγείας»: Τα φαρμακερά βέλη της Ν. Δ. για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ

Ανασφάλιστοι: Κομβική χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο Αν. Ξανθός - Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση