ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΣΙΔΙΚ: Κλείνουν αιμοληπτήρια - Ακάλυπτοι χιλιάδες πολίτες για απλές εργαστηριακές εξετάσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να διανύουν πλέον εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να υποβληθούν σε απλές εξετάσεις, καθώς το Υπουργείο Υγείας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, εισήγαγε (στο νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας) απαγόρευση λειτουργίας αιμοληπτηρίων, δίνοντας προθεσμία τριών μηνών σε όσα λειτουργούν για να κλείσουν, κρούει ο ΠΑΣΙΔΙΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων).

ΠΑΣΙΔΙΚ: Κλείνουν αιμοληπτήρια - Ακάλυπτοι χιλιάδες πολίτες για απλές εργαστηριακές εξετάσεις

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ δηλώνει εξαιρετικά χολωμένος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η οποία επιβαρύνει πρωτίστως τους πολίτες αλλά και τα διαγνωστικά, σημειώνοντας πως «το Υπουργείο Υγείας έρμαιο των μικροσυμφερόντων»

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας, προέβη σε αλλαγή πολιτικής αναφορικά με την λειτουργία αιμοληπτηρίων σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από εργαστήρια βιολογικών υλικών, τονίζει ο ΠΑΣΙΔΙΚ και συνεχίζει:

Η λειτουργία των αιμοληπτηρίων αποτελούσε μια ανακούφιση στους πολίτες (ορεινών και δύσβατων, κυρίως) περιοχών οι οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επένδυση σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με μόνιμη παρουσία ιατρού. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των «ξεχασμένων» αυτών περιοχών θα μπορούσαν (τουλάχιστον) να έχουν πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις δίχως να αναγκάζονται να ταξιδεύσουν. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά έτη με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Οι επενδύσεις αυτές έγιναν με σκοπό την μακροχρόνια απόσβεσή τους και κυρίως με κοινωνικά κριτήρια.

Το Υπουργείο Υγείας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, εισήγαγε (σε άσχετο νομοσχέδιο κατά την συνηθισμένη του πρακτική, αυτό της «Ψυχικής Υγείας») απαγόρευση λειτουργίας αιμοληπτηρίων, δίνοντας προθεσμία 3 μηνών σε όσα λειτουργούν για να κλείσουν!

Με αυτό τον τρόπο αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να διανύουν πλέον εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να υποβληθούν σε απλές εξετάσεις. Είναι άγνωστα τα μικρόνοα μικροσυμφέροντα που επέβαλαν αυτή την πολιτική στο, ούτως ή άλλως, δέσμιο, της αναποτελεσματικότητάς του, Υπουργείο Υγείας.

Ο Σύνδεσμός μας αντιτίθεται σε αυτή την διάταξη, θα υποστηρίξει τα μέλη του και τις τοπικές κοινωνίες που αγωνίζονται για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και καθολική πρόσβαση. Εμείς εξυπηρετούμε τις βασικές μας αρχές στην πράξη και με έργα. Όχι μόνο στα λόγια, όπως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Η αξιοπρέπεια του πολίτη υπηρετείται με έργα από αυτούς που επενδύουν τα δικά τους χρήματα, από το δικό τους υστέρημα, καταλήγει ο ΠΑΣΙΔΙΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ