ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οικονόμου: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία - Στην κορυφή το Δίκτυο Διαχείρισης χρονίων νόσων

Η ανάπτυξη Δικτύου Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων ως Κέντρα αριστείας ανά χρόνια νόσο, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Χρόνιες Νόσους, τα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και οι προσλήψεις νοσηλευτών, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Ν. Δημοκρατίας για την υγεία.

Οικονόμου: Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία - Στην κορυφή το Δίκτυο Διαχείρισης χρονίων νόσων

Με συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Οικονόμου, αναφέρεται λεπτομερώς, στους άξονες της Ν.Δ. για την υγεία, τονίζοντας τα εξής:

Τα τελευταία 3 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλησε να περάσει την εικόνα της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Έκανε τους φτωχούς, φτωχότερους και περισσότερους.
Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί βασικό εμπόδιο στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και στην ομαλότητα. Η ΝΔ προχωρά με άξονα την κοινωνική συνοχή και τις πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο, επιλογή που δείχνει να προκαλεί εκνευρισμό εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Ειδικά στο χώρο της υγείας η κατάσταση σήμερα είναι εξαιρετικά κακή.

Είναι ντροπή το 2017 οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν γάζες και βαμβάκι από το σπίτι τους ή να περιμένουν μήνες για ένα χειρουργείο ή μια ακτινοθεραπεία. Η υγεία είναι πρώτη στην ιεράρχηση για την ΝΔ, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο προσυνέδριο στα Γιάννενα. Εκεί συζητήθηκαν απόψεις, κατατέθηκαν προτάσεις, αντηλλάγησαν επιχειρήματα με ένα πάντοτε στόχο. Τη βελτίωση των παροχών υγείας στον πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν μία σειρά από προτεραιότητες που αποτελούν παράλληλα και κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματός μας, στον συγκεκριμένο τομέα:

1) Υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ως ελεύθερη επιλογή του πολίτη και ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή για νοσηλεία. Τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ θα αποτελέσουν τα κέντρα αναφοράς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

2) Ανάπτυξη Δικτύου Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων ως Κέντρα αριστείας ανά χρόνια νόσο. (Δομές Αποθεραπείας και αποκατάστασης, μακροχρόνιας φροντίδας, Ψυχικής Υγείας, μονάδες φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου, φροντίδα στο σπίτι ή στην κοινότητα). Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Χρόνιες Νόσους.

3) Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ),

4) Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ) μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

5) Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους για τη χορήγηση νέας συνταγής και να μην απασχολούνται οι γιατροί με κάτι που δεν χρειάζεται,

6) προτεραιότητα, όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρo και

7) εθνική στρατηγική για την πρόληψη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανέβει ουσιαστικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους.

Παράλληλα έμφαση θα δοθεί και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση του ΕΣΥ, με κεντρικό στόχο “τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη να πιάσουν τόπο”. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Περιφερειακό και αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης της υγείας με 13 Υγειονομικές Περιφέρειες κατά αντιστοιχία των διοικητικών με κλειστούς προϋπολογισμούς και ενοποίηση των διαδικασιών προμηθειών και φαρμάκων. Επιτελικός και εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας

2) Εισαγωγή επαγγελματικού μάνατζμεντ στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα,

3) θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τον ασθενή από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ίδιους, στην περίπτωση που αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο,

4) θα αξιοποιήσουμε την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Έτοιμες 5 από τις 17 ΤΟΜΥ σε Μακεδονία-Θράκη, έργα 25 εκατ. ευρώ & νέο νοσ. στην Κομοτηνή

Οικονόμου: Τα νοσοκομεία καταρρέουν και ο Πολάκης μιλάει για φακελάκια γιατρών

Οικονόμου & Φωτήλας: Αποδυναμώνονται δραματικά οι Μονάδες Υγείας