ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Ενισχύονται τα ΤΕΠ στα νοσ. Ημαθίας & σύντομα δύο ΤΟΜΥ στη Βέροια

Ξανθός: Ενισχύονται τα ΤΕΠ στα νοσ. Ημαθίας & σύντομα δύο ΤΟΜΥ στη Βέροια

Στη στήριξη των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού, αλλά και με τις προσλήψεις πέντε γιατρών στο πρώτο και τριών στο δεύτερο, για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού Ημαθίας.

Ειδικότερα, για το νοσοκομείο της Βέροιας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα ασκηθεί πίεση στην Κτηματική Εταιρεία και στον ανάδοχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης του νοσοκομείου μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2018. Επίσης, με τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν αυτή την περίοδο, θα ενισχυθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου με πέντε γιατρούς. Αντίστοιχα, για το νοσοκομείο της Νάουσας η πρόβλεψη είναι τρεις γιατροί. Παράλληλα, επισήμανε, ότι στους αμέσως επόμενους μήνες θα τεθούν σε λειτουργία οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στη Βέροια.

«Είναι μια πολύ κρίσιμη ενίσχυση σε ένα τμήμα το οποίο παίζει ένα πολύ ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ. Είναι ο χώρος που υπάρχει πολλές φορές και ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές και δυσλειτουργίες και υπερκόπωση για το ανθρώπινο δυναμικό. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με την παρουσία ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ να ενισχύσουμε την αυτόνομη συγκρότηση και την οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΠ μαζί με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που είναι σε εξέλιξη μέσω των δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας που είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία στους αμέσως επόμενους μήνες, εδώ στην πόλη της Βέροιας» είπε. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι θα στηριχθούν και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, αλλά και οι κενές οργανικές θέσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναφορικά με το νοσοκομείο της Νάουσας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι σαφώς περισσότερα, λόγω του αντικειμενικού προβλήματος της πλήρους κάλυψης των προκηρυσσόμενων θέσεων γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και επικουρικών γιατρών.

«Υπάρχουν κάποιες ιδέες. Για παράδειγμα να γίνει ταυτόχρονη προκήρυξη δύο κενών οργανικών θέσεων που αφορούν την Παθολογική Κλινική που εκεί είναι το πιο ζωτικό πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις στο επόμενο διάστημα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι έχουν προκηρυχθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν θέσεις αλλά δυστυχώς απέβησαν άγονες οι κρίσεις. Υπάρχουν και εκεί κενά που πρέπει να καλυφθούν. Νομίζω ότι πολύ κρίσιμη παρέμβαση είναι να υπάρξει αξονικός τομογράφος, ένα εξαιρετικά απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο που οφείλει κάθε νοσοκομείο να το έχει και να μπορεί να παρέχει καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν τμήματα αξιόπιστα τα οποία παρέχουν πολύ καλή φροντίδα με ιστορικότητα με μια διαδρομή όπως η ορθοπεδική κλινική και άλλες κλινικές. Νομίζω λοιπόν ότι θα κάνουμε μία προσπάθεια ισόρροπης στήριξης και των δύο νοσοκομείων. Αυτή είναι η βούληση της διοίκησης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα και δεν θεωρούμε ότι η λύση στα προβλήματα είναι οι διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές, οι αποσυνδέσεις όπως καμιά φορά προβάλλεται από ορισμένους τοπικούς φορείς. Νομίζουμε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί πραγματικά η δημόσια περίθαλψη στο πλαίσιο των γενικών περιορισμών που υπάρχουν στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Επουλώνουμε τις πληγές μας - Ναι στον ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβομηχανία

 

Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της ΠΦΥ - Το σύστημα ενισχύεται με 450 μόνιμους γιατρούς

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)