ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν υπάρχει αθώα Αξιολόγηση & το ΕΣΥ οδεύει προς συρρίκνωση

Μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και την ελληνική κοινωνία ότι ο κλάδος των γιατρών, δεν προτίθεται να γίνει Μνημονιακό πειραματόζωο, και πως αξιολογείται καθημερινά από τους πολίτες στέλνει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία εξακολουθεί να αντιστέκεται στο θέμα της περιβόητης αξιολόγησης.

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν υπάρχει αθώα Αξιολόγηση & το ΕΣΥ οδεύει προς συρρίκνωση

Στα χρόνια των Μνημονίων δεν υπάρχει αθώα Αξιολόγηση, υπογραμμίζει εμφατικά η Ομοσπονδία, σημειώνοντας, ότι 700 Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων καθαιρέθηκαν παράνομα και αντικαταστάθηκαν από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα είναι Αξιολογητές των εν λόγω καθαιρεμένων στελεχών.

Δεν πτοούμαστε από τους εκβιασμούς της Κυβέρνησης που επιδιώκει την κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων προκειμένου να εφαρμόσει τις σκληρές Μνημονιακές Πολιτικές οι οποίες προβλέπουν δυσμενείς υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές, διαθεσιμότητες και απολύσεις, τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει:

«Δεν θα αφήσουμε με Κινητοποιήσεις, Καταλήψεις να συνεδριάσουν Υπηρεσιακά Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων οποιουδήποτε επιπέδου Οργανικής Μονάδας, χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών- μελών της ΠΟΕΔΗΝ οι οποίοι δεν αξιολογήθηκαν επειδή συμμετείχαν στην Απεργία- Αποχή που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο ΟΟΣΑ ζητά συρρίκνωση του ΕΣΥ

Νοσοκομεία ξεκίνησαν την στοχοθεσία οργανικών Τμημάτων χωρίς καν να έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το άρθρο 22 του Ν.4369/2016. Η στοχοθεσία συνδέεται με δυσμενείς μισθολογικές μεταβολές την κινητικότητα και τις απολύσεις. Η κυβέρνηση και η ΤΡΟΙΚΑ δίνουν τα ρέστα τους να πραγματοποιηθεί η Αξιολόγηση. Η εκβιαστική τροπολογία Γεροβασίλη είναι ακόμη εν ισχύ. Γιατί τέτοια πρεμούρα από την κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αφού πρόκειται περί μιας αθώας διαδικασίας;

Με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ο αριθμός των Νοσοκομείων θα μειωθεί σε διψήφιος και τα Τμήματα σε 1.400 από 2.100 που λειτουργούν σήμερα.

Σταδιακά απαξιώνονται συρρικνώνονται τα Διασυνδεόμενα Νοσοκομεία με μετακινήσεις προσωπικού προς τα Νοσοκομεία, που είναι έδρες των Νομικών Προσώπων. Καταργείται η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Συγχωνεύονται Προνοιακές Μονάδες και μετακινείται το προσωπικό. Η διαχειριστική επάρκεια του ΕΚΑΒ ημέρα με την ημέρα μειώνεται. Μεγάλες ελλείψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων. Η περιφερειοποίηση του ΕΚΑΒ μπορεί να φέρει υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Καταργούνται νοσοκομεία

Σε ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που είναι ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ (πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστεί άμεσα) καταργούνται Νοσοκομεία μέσω της ενοποίησής τους και μειώνονται τα Τμήματα Κλινικές σε 1.400 από 2.100. Εφαρμόζεται ήδη η κινητικότητα εντός των φορέων Υγείας και Πρόνοιας με μετακινήσεις με πράξεις Διοικητή ή Προέδρου, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπαλλήλων. Παρατείνονται οι Μνημονιακές δεσμεύσεις με την υπογραφή των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου για πολλά χρόνια μετά το έτος 2019. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, καθώς επίσης τα Μνημόνια προβλέπουν μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου με ορατό τον κίνδυνο επαναφοράς της διαθεσιμότητας και της υποχρεωτικής κινητικότητας.

Επανακαθορίζονται οι κλάδοι των φορέων (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3). Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση εργασίας, εργασιακή εξουθένωση.

Με το Ν. 3528/2007 άρθρο 154. Απόλυση λόγω κατάργησης θέσης. Ο υπάλληλος απολύεται αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα ύστερα από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Σχετικά με τη μοριοδότηση

Για την μοριοδότηση των υπαλλήλων, λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά το κριτήριο της υπηρεσιακής αξιολόγησης, οι εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να βαθμολογηθεί το κριτήριο αυτό είναι η ύπαρξη μιας (1) τουλάχιστον έκθεσης αξιολόγησης κατά την τελευταία οκταετία.

Στις καταργήσεις Νοσοκομείων και τη διαθεσιμότητα των υγειονομικών το έτος 2013, ελήφθησαν υπ όψιν στην μοριοδότηση για την κατάταξη των υγειονομικών, τα αθώα Φύλλα Αξιολόγησης των προηγούμενων οκτώ ετών. Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει ότι τα αθώα Φύλλα Αξιολόγησης που συμπληρώθηκαν το έτος 2005 και μετά (πριν τα Μνημόνια), τότε που τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων ήταν σε καλή κατάσταση, θα λαμβάνονταν υπ όψιν μετά 8 χρόνια στην μοριοδότηση των υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα».

Δεν υπάρχει αθώα αξιολόγηση

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, η ΠΟΕΔΗΝ, υποστηρίζει ότι «στα χρόνια των Μνημονίων δεν υπάρχει αθώα Αξιολόγηση». Και επισημαίνει ακόμη:

«Ποιος λοιπόν μπορεί να βεβαιώσει ότι ένας αριθμός υπαλλήλων που θα κατηγοριοποιηθούν, δεν θα πληρώσει τα επόμενα 8 χρόνια; Ήδη στα Νοσοκομεία προσλαμβάνουν μόνο με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια;

Η κυβέρνηση, οι Διοικητές των Νοσοκομείων επιλέγουν - καθαιρούν με αποφάσεις τους χωρίς κρίση, προκειμένου να ελέγξουν το κράτος, την εξουσία. 700 Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων καθαιρέθηκαν παράνομα και αντικαταστάθηκαν από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα είναι Αξιολογητές των εν λόγω καθαιρεμένων στελεχών. Τι βαθμό θα πάρουν από τους νέους προϊστάμενους;
Ταυτόχρονα θα αξιολογήσουν και τους υπαλλήλους που πήραν θέση κατά των καθαιρέσεων των εν λόγω Προϊσταμένων. Οι καθαιρέσεις συνεχίζονται και οι κρίσεις δεν θα γίνουν ποτέ καθώς δεν συγκροτούνται τα υπηρεσιακά όργανα κρίσης».

Διαβάστε ακόμη:

Ν.Δ.: Ακατάλληλος ο διοικητής του νοσ. Λαμίας - Γιατί όμως παραμένει στη θέση του και υπογράφει;

Νοσ. Κεφαλονιάς: Σταματά η λειτουργία των χειρουργείων - Εκτός & η ψυχιατρική κλινική

Τι συμβαίνει με την 10η Πνευμονολογική κλινική του Σωτηρία; Υποστελέχωση, λάθη, βιαιοπραγίες