ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με την 10η Πνευμονολογική κλινική του Σωτηρία; Υποστελέχωση, λάθη, βιαιοπραγίες

Σχεδόν «ορφανή» από γιατρούς είναι η 10η Πνευμονολογική Κλινική ενός νοσοκομείου αιχμής της Αττικής, του ΣΩΤΗΡΙΑ συγκεκριμένα, ενώ με επιστολή διαμαρτυρίας τους οι γιατροί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ιατρικά λάθη.

Τι συμβαίνει με την 10η Πνευμονολογική κλινική του Σωτηρία; Υποστελέχωση, λάθη, βιαιοπραγίες

Η υποστελέχωση συνεπεία της υποχρηματοδότησης είναι πλέον παγιωμένη κατάσταση για όλο σχεδόν το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι εξαντλημένοι και να φοβούνται για ιατρικά λάθη. Την ίδια ώρα, τα περιστατικά βίας είναι συχνά στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι πολίτες ξεσπούν τακτικά στο ιατρικό και νοσηλευτκό προσωπικό. Οι άνθρωποι που υπηρετούν την υγεία με παρρησία, σθένος και γενναιότητα, μοιάζουν συχνά με επαγγελματίες ενός Κατώτερου Θεού που κινδυνεύουν, την ώρα που προσφέρουν με το παραπάνω.

Στην 10η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» που έχει ανεπτυγμένες 42 κλίνες, υπηρετούν 8 ειδικευόμενοι ιατροί. Με βάση το πλήθος ασθενών που εξυπηρετεί η κλινική, τις εφημερίες της κλινικής και του αριθμού των κλινών που διαθέτει, θα έπρεπε να εφημερεύουν 2 ειδικευόμενοι ιατροί καθημερινά, σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Από τον Μάιο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018, οι μισές ημέρες το μήνα καλύπτονται από έναν ειδικευόμενο. Το ίδιο θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες.

Ήδη, με επιστολή διαμαρτυρίας - όχληση - πρόσκληση με επιφύλαξη δικαιωμάτων, ενυπόγραφα, οι ειδικευόμενοι ιατροί της 10ης Πνευμονολογικής κλινικής προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους, ότι οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, με διαδοχική πολύωρη παραμονή στο χώρο εργασίας του Νοσοκομείου που είναι υποστελεχωμένο, δύναται να έχουν άμεση σοβαρή επίπτωση στην ομαλή λειτουργία της κλινικής καθώς επίσης στις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει και ακολούθως στην υγεία των ασθενών, λόγω του κινδύνου αύξησης των ιατρικών λαθών, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης παρέχουμε όλο αυτό το διάστημα.

Με λίγα λόγια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των ασθενών που κινδυνεύουν από ιατρικά λάθη λόγω της υποστελέχωσης και της εργασιακής εξουθένωσης των ιατρών.

Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει τέλος τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, τονίζοντας ότι «ο κ. Πολάκης πέρα βρέχει.
Κατ’ αυτόν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές των Νοσοκομείων τα παίρνουν, κάθονται, αποτελούν παρακράτος, ενώ οι βιαιοπραγίες από ασθενείς και συνοδούς σε βάρος μας... συνεχίζονται».

Διαβάστε ακόμη:

100 χρόνια Υπουργείο Υγείας: Μία δύσκολη ζωντανή ιστορία μεταξύ κοινωνίας, υγείας, πολιτικής

Ξανθός: Δεν απολύεται κανείς επικουρικός - Έρχονται 2.500 προσλήψεις μόνιμων γιατρών

Νοσ. Σωτηρία: Εξοικονόμηση σχεδόν ενός εκατ. ευρώ από τις ατομικές συμβάσεις

Στα όριά του το νοσ. Άρτας - Σφαδάζει από ελλείψεις προσωπικού & υλικών - ΓΣ σήμερα

Μπαργιώτας: Ποια πλεονάσματα; Το ΕΣΥ έχει χρέη 550 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο

Το Σωτηρία απέκτησε ένα νέο δημόσιο Ρευματολογικό Κέντρο