ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επαναπροκηρύσσονται τον Απρίλιο οι θέσεις ιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Τον αριθμό – ορόσημο των εκατό Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) σε λειτουργία, φιλοδοξεί να αγγίξει το υπουργείο Υγείας μέχρι τον Μάιο, με έμφαση σε περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη.

Επαναπροκηρύσσονται τον Απρίλιο οι θέσεις ιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Αυτή τη στιγμή, 44 δομές έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας,Σταμάτη Βαρδαρό. Μέσα στον Απρίλιο θα επαναπροκηρυχθούν και οι θέσεις για το ιατρικό προσωπικό, δήλωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε δομές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η στελέχωση σε προσωπικό σε κάθε ΤοΜΥ, περιλαμβάνει τέσσερις οικογενειακούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλευτές, δύο επισκέπτες υγείας, έναν κοινωνικό λειτουργό και δύο άτομα διοικητικό προσωπικό, ενώ οι δομές λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο, από το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ. Διαφοροποίηση υπάρχει στις δράσεις που αφορούν την πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής, στο πλαίσιο ενός κεντρικού μοντέλου που σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας.

Μετά το Πάσχα, αναμένεται να ξεκινήσει και η ενημερωτική καμπάνια προς τον πληθυσμό για τον τρόπο λειτουργίας και εγγραφής στις κατά τόπους ΤοΜΥ. Σημειώνεται, πως οι εξετάσεις στις ΤοΜΥ είναι δωρεάν προς ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ οι γιατροί θα διατηρούν ιατρικό φάκελο με το ιστορικό των εγγεγραμμένων πολιτών, μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και να παραπέμπουν σε εξετάσεις σε γιατρό ειδικότητας.

Δύο νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται δύο νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο δήμο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, επισκέφτηκε τη Δευτέρα (26/03/2018) τρεις νεοσύστατες δομές ΤοΜΥ στην Ευκαρπία, στην Πολίχνη και στη Σταυρούπολη, όπου συνομίλησε με το προσωπικό για τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους, τα προβλήματα, αλλά και για τον προγραμματισμό των δράσεών τους προς την τοπική κοινωνία.

Ήδη, στη δυτική Θεσσαλονίκη λειτουργούν οι τρεις πρώτες δομές, στη Νικόπολη, στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους, στις οποίες «τρέχει» αυτή την εβδομάδα ένα πρόγραμμα για τη διατροφή στα σχολεία. Μάλιστα, η πρώτη ανταπόκριση από τον κόσμο, που ήδη χρησιμοποιεί τις ΤοΜΥ, είναι θετική, επισήμανε ο κ. Βαρδαρός.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί προς το παρόν κάποια δομή, εξαιτίας προβλημάτων στην εξεύρεση χώρων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, σύντομα θα λυθεί το ζήτημα, καθώς έχουν εντοπιστεί κάποιοι χώροι με την συνδρομή του Χαρίσειου Γηροκομείου, ενώ αναζητούνται και χώροι προς μίσθωση. «Σύντομα θα έχουμε αντίστοιχες δομές και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον δύο αρχικά στην περιοχή της Τούμπας. Έχουν βρεθεί κάποιοι χώροι» διαβεβαίωσε ο κ. Βαρδαρός.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Νέα μονάδα ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, δομές ΤΟΜΥ & σύντομα ένας γιατρός στην Αμαλιάδα

Εγκανιάστηκε η 1η ΤΟΜΥ στα Καμίνια με μήνυμα Ξανθού: Η ΠΦΥ βιώσιμη μεταρρύθμιση

Οικονόμου: Με τις ΤΟΜΥ δημιουργείται κομματικός στρατός...



Ξεκίνησε η λειτουργία της 1ης ΤΟΜΥ στον δήμο Αλεξανδρούπολης

Αλ. Τσίπρας: Οι ΤΟΜΥ αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας