ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γ. Γιαννόπουλος: Ναι στην υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων

Για την αδήριτη ανάγκη τα Μητρώα Ασθενών και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα να τεθούν σε καθεστώς υποχρεωτικότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, σε ομιλία του το μεσημέρι της Πέμπτης στο συνέδριο του Pharma Daily News με τίτλο «1ο Evidence Based Healthcare Conference».

Γ. Γιαννόπουλος: Ναι στην υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων

Έχουμε παραδεχθεί ότι είναι ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα πως τα Μητρώα Ασθενών δεν έχουν περάσει στην καθημερινή μας ζωή, επεσήμανε ο ΓΓ και συνέχισε:

«Εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργικότητα Μητρώων με τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών. Στόχος είναι να σταματήσουν να υπάρχουν πρακτικές μη τεκμηριωμένης ιατρικής, εξαιτίας της ανάγκης περιορισμού της δαπάνης. Η υποχρεωτικότητα στη διαδικασία συνταγογράφησης μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων θα είναι ένας παράγοντας που θα διευκολύνει πολύ και την υποχρεωτικότητα των μητρώων. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να πλαισιωθεί με προσβασιμότητα στα στοιχεία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Από την πλευρά της η Αθηνά Βαδαλούκα, Αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, παρεμβαίνοντας στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι επεσήμανε: «Από το 2016 η δική μας εταιρεία έχει ξεκινήσει καταγραφή των ασθενών με χρόνιο πόνο. Ζητάμε από την Πολιτεία αυτή την πληροφορία να την πάρει. Ζητάμε οικονομική στήριξη. Θέλω δημόσια δέσμευση από τον κύριο Γιαννόπουλο».

Ο Ογκολόγος - Λοιμωξιολόγος. Δ/ντης Α΄Ογκολογικής Κλινικής, ΓΝ Ερρίκος Ντυνάν Ι. Βαρθαλίτης, αναφέρθηκε στη μεγάλη συνδρομή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των κλινικών οδηγιών, στη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού και βιώσιμου συστήματος υγείας. Στην Ιρλανδία, μία ευάλωτη οικονομικά χώρα το διάστημα ΄94 - '98, η επιβίωση των ανδρών από καρκίνο του πνεύμονα ήταν στο 40%. Είκοσι χρόνια μετά, ανέβηκε κατά 20 μονάδες. Εφάρμοσαν θεραπευτικά πρωτόκολλα. Το αντίστοιχο διάστημα, το ίδιο συνέβη και σε γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως τόνισε..

Διαβάστε ακόμη:

Μητρώα Ασθενών & Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας

Κλειστοί προϋπολογισμοί: Ένα ακόμη εμπόδιο σε μία ήδη ασφυκτική φαρμακευτική δαπάνη

Οι «παγίδες» που κρύβουν οι κλειστοί προϋπολογισμοί για το φάρμακο



Κλειστοί Προϋπολογισμοί: Σήμερα η πρώτη επίσημη συζήτηση στο υπ. Υγείας

Ανοίγει η συζήτηση για τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία στο φάρμακο

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας