ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τις πολιτικές για τα ναρκωτικά παρουσίασε στη Νορβηγία ο υπουργός Υγείας

Στο Στάβαγκερ της Νορβηγίας βρέθηκε ο Ανδρέας Ξανθός για την 17η Υπουργική Διάσκεψη της Ομάδας Πομπιντού, που ασχολείται με την πολιτική για τα ναρκωτικά και στην οποία εκπροσωπούνται 39 χώρες. 

Τις πολιτικές για τα ναρκωτικά παρουσίασε στη Νορβηγία ο υπουργός Υγείας

Στη διάσκεψη εγκρίθηκε Διακήρυξη που συνυπογράφει και η Ελλάδα, ενώ ένα από τα τρία ευρωπαϊκά βραβεία πρόληψης κατά των ναρκωτικών απονεμήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης Λάρισας για το πρόγραμμα «Εργαστήρι Ζωής».

Ο Υπουργός υγείας μίλησε σε ειδικό στρογγυλό τραπέζι και παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά.
«Αφετηρία της στρατηγικής μας στο χώρο των εξαρτήσεων είναι το πρόταγμα της καθολικής κάλυψης, δηλαδή της εγγυημένης και δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα για όλους, χωρίς διακρίσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στην Ελλάδα λειτουργεί ευρύ δίκτυο δημόσιων δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων το οποίο θα ενισχυθεί με ανθρώπινους και υλικούς πόρους».

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε οτι η θεραπευτική κάλυψη των χρηστών υψηλού κινδύνου φτάνει στο 70%, ενώ οι θάνατοι από υπερβολική δόαση έχουν μειωθεί στο 1/3 περίπου αυτών που καταγράφονταν την προηγούμενη δεκαετία.

Είπε ακόμη ότι αναμένονται δύο νέες Μονάδες Σωματικής Αποτοξίνωσης (για ναρκωτικά και αλκοόλ) σε Αθήνα και Γιάννενα, χώροι εποπτευόμενης χρήσης, μονάδες άμεσης πρόσβασης και άλλες παρεμβάσεις, ενώ σε επόμενο στάδιο θα αναπτυχθούν πολιτικές επανένταξης των απεξαρτημένων.

Διαβάστε επίσης:

Νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά παρουσίασε το υπουργείο