ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Να μην απολυθεί κανένας γιατρός

ΙΣΑ: Να μην απολυθεί κανένας γιατρός

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά να μην απολυθεί κανένας γιατρός και να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ΙΣΑ ζητά από το υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ξεκινήσει «χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να κινδυνεύει να μείνει υγειονομικά ακάλυπτο».

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας, «η απόλυση εκατοντάδων ιατρών, των μονάδων του πρώην ΙΚΑ, θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες, στερώντας από τους πολίτες, το αξιόμαχο και έμπειρο αυτό ιατρικό δυναμικό και τινάζοντας στον αέρα το νέο σύστημα πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή του».

Το θέμα αφορά περίπου 70 γιατρούς των παλιών πολυιατρείων του ΙΚΑ οι οποίοι εντάχθηκαν το 2014 στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά έχοντας κερδίσει δικαστικές αποφάσεις διατήρησαν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Τώρα θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα ή το ιδιωτικό τους ιατρείο, οπότε αναμένονται πολλές αποχωρήσεις.

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς ,οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη. Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας, με αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους εργασίας ,προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ ζητά επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-2018, και καλεί το υπουργείο Υγείας να διοργανώσει διάλογο με τους ιατρικούς φορείς για την πρωτοβάθμια φροντίδα. 

Διαβάστε επίσης:

Ξαφνική «επίσκεψη» πρώην γιατρών του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας

Η... μεγάλη έξοδος των γιατρών από τις μονάδες ΠΕΔΥ

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen