ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Α.Ξανθός: Η ΗΔΙΚΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» μας

Ομιλία του υπουργού Υγείας σε ημερίδα της ΗΔΙΚΑ.

Α.Ξανθός: Η ΗΔΙΚΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» μας

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η στρατηγική συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτέινεται σε τρία πεδία:

Το πρώτο πεδίο, κατά τον υπουργό, είναι η πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στο σύστημα περίθαλψης: Η ΗΔΙΚΑ διευκολύνει την πρόσβαση αυτή, μόνο με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, τη χρονιά που πέρασε 900.000 ανασφάλιστοι πολίτες αξιοποίησαν τις ρυθμίσεις που τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις.

Κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Ο συντελούμενος μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις», ο υπουργός Υγείας είπε πως με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το σύστημα Υγείας «έγινε πιο ηθικό».

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καλύπτει πλέον το 98% των συνταγών για εξετάσεις και θεραπείες, ενώ στο σύστημα έχουν ενσωματωθεί 55 θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο θα στηριχθεί από την ΗΔΙΚΑ με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «κρίσιμο εργαλείο για τον οικογενειακό γιατρό, που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας». Μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα λειτουργεί και το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης ραντεβού στις δομές ΠΦΥ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα πεδία συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με την ΗΔΙΚΑ, αυτά, κατά τον υπουργό, περιλαμβάνουν:

- την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για νοσηλευόμενους ασθενείς

- τα Μητρώα Ασθενών

- την άϋλη συνταγή (ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών)

- την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών

- τη διασύνδεση του Ηλεκτρονικού Φακέλου με την Κάρτα Υγείας Αθλητή

- τη διασύνδεση με τα πληροφοριακά σύστηματα των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, όπως είπε ο κ. Ξανθός, «θα υπάρχει έλεγχος στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της φροντίδας και θα διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο προφιλ υγείας της χώρας».