ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε λίγες μέρες η προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό, υπόσχεται το υπουργείο

Πρόκειται για 1.116 θέσεις προσωπικού διαφόρων κλάδων, πλην γιατρών.

Σε λίγες μέρες η προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό, υπόσχεται το υπουργείο

Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η προκήρυξη θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες και μέσω αυτής θα μπορούν να συνεχίσουν να εργαζονται στο ΕΣΥ επικουρικοί των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει ή λήγουν τους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για επανέκδοση της προκήρυξης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία μέσα σε μια εβδομάδα ανεστάλη από το ΑΣΕΠ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει επίσημη πληροφόρηση για τους λόγους αναστολής της προκήρυξης, με την οποία θα καλυφθούν θέσεις κατά σειρά προτεραιότητας σε διάφορους κλάδους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Οι θέσεις δεν αφορούν γιατρούς, αλλά νοσηλευτές και λοιπό επικουρικό προσωπικό.

Στις αρχές του έτους, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε ανακοινώσει ότι σύντομα αναμένεται ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει σε μόνιμες τις θέσεις των επικουρικών και θα προβλέπει ευνοϊκή μοριοδότηση για όσους ήδη υπηρετούν.

Πρόκειται για ρύθμιση ανάλογη με εκείνη που υπήρξε στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ωστόσο, μέχρι ώρας, δεν υπάρχει εξέλιξη ούτε σε αυτό το θέμα. Επιπλέον, στην τελεταία αναφορά για το θέμα στη Βουλή, ο υπουργός δεν μπήκε σε τέτοιες λεπτομέρειες...

Το βέβαιο είναι ότι 1.200 επικουρικοί νοσηλευτές και εργαζόμενοι άλλων κλάδων θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ ως το Μάιο, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους.

Οι επικουρικοί δηλώνουν ότι παραμένουν «όμηροι» του συστήματος. Αναφέρουν πως ακόμη και αν επανεκδοθεί αύριο η προκήρυξη, η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα που σίγουρα θα «σκοντάψει» στις επερχόμενες εκλογές…

Οι επικουρικοί ζητούν μονιμοποίηση μέσω νόμιμων και πιο σύντομων διαδικασιών, υποστηρίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην αποψιλωθεί το ΕΣΥ και να μην αδικηθεί κανένας εργαζόμενος.