ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΝΔ υπερψήφισε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ουσιών

Αλλά προαναγγέλλει ότι θα αλλάξει τη σχετική νομοθεσία, όταν γίνει κυβέρνηση.

Η ΝΔ υπερψήφισε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ουσιών

Με 229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών» ψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία η διάταξη για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης, που είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τη ρύθμιση - όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα. Ωστόσο, από το Μοσχάτο αναφέρουν πως έχουν σοβαρές επιφυλάξεις «για τον τρόπο με το οποίο η κυβέρνηση διατύπωσε το εν λόγω άρθρο». Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, «οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης πρέπει να αφορούν μόνον τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί ιατρικά ως τοξικοεξαρτημένα, ενώ είναι αναγκαίο να υπάρξουν και επιπλέον εγγυήσεις ορθής εφαρμογής της».

Η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλει ότι θα θεσπίσει αυτές τις ρυθμίζεις μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή, οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ουσιών θα αδειοδοτούνται από το υπουργείο και θα απευθύνονται στους λεγόμενους χρήστες υψηλού κινδύνου που είναι περιθωριοποιημένοι, συχνά χωρίς στέγη, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και με χαμηλό κίνητρο για θεραπεία απεξάρτησης. Οι χρήστες αυτοί υπολογίζονται σε 17.000 πανελλαδικά, με τους μισούς από αυτούς στην Αττική.

Στόχος είναι η μείωση της βλάβης που προκαλεί η χρήση ουσιών, η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των χρηστών, η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η προετοιμασία για την ένταξη των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Α.Ξανθός: Προοδευτική παρέμβαση οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών